Kas Adolf Hitler andis Jesse Owensile kätt?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adolf Hitler
Adolf Hitler Foto: AFP / Scanpix

Ajaloost on teada fakt, et 1936. aastal Saksamaal Berliinis toimunud olümpiamängudel vihastas tollast natsi-Saksamaa diktaatorit Adolf Hitlerit mustanahaline USA jooksja Jesse Owens.

Berliini olümpiamängude üks tipphetki oli see, kui Owens võitis 100 meetri jooksu ajaga 10,3 sekundit, kirjutab The Telegraph.

Kokku võitis Owens 1936. aasta olümpiamängudelt neli kuldmedalit.

Kui varasematel päevadel oli Hitler sakslastest olümpiavõitjaid kättpidi õnnitlenud, siis Owensi puhul hakkas rolli mängima tema nahavärv, sest Hitler vihkas mustanahalisi.

Ka vihastas Hitlerit see, et orjade järeltulija võitis aaria rassi liikmeid.

Kuid nüüd tuli üks endine saksa sportlane Siegfried Mischner päevavalgele väitega, et tige Hitler lahkus küll pärast Owensi 100 meetri jooksu võitu staadionilt, kuid surus enne Owensi kätt.

83-aastase Mischneri kinnitusel oli Owensil sellest ka foto olemas olnud ning ameeriklane näitas seda talle.

«Seda fotot ei teinud olümpiamänge kajastanud rahvusvaheline press, vaid Hitleri erafotograaf. Kätlemine toimus autasustamispoodiumi taga,» selgitas sakslane.

Ta lisas, et pärast Teist maailmasõda oldi arvamusel, et Hitleril oli liiga alandav mustanahalisega kätt suruda ja selle tõttu ta ei teinud seda.

Väidetavalt andsid Hitleri nõuandjad talle nõu seda siiski teha reputatsiooni tõttu. 

Mischner jätkas, et kõik, kes Hitleri ja Owensi kätlemise tunnistajaks olid, on surnud.

«Surnud on ka peaosalised. Leidsin, et see on minu viimane võimalus asjasse selgust tuua. Kuid mul ei ole aimugi, kus see foto praegu on,» nentis sakslane.

Owens on oma memuaarides paljastanud, et Saksamaal suhtuti temasse paremini kui ta kodumaal USAs, kus 1930. aastatel oli ikka veel rassilist tagakiusamist.

Jesse Owens (12. september 1913 Danville (Alabama) – 31. märts 1980 Tucson (Arizona)) oli USA mustanahaline kergejõustiklane, neljakordne olümpiavõitja.

Ta sai 1936. aasta Berliini olümpiamängudel kuldmedali 100 meetri ja 200 meetri jooksus, 4 korda 100 meetri teatejooksus ja kaugushüppes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles