Uuring: pärast poega sündinud laps on väiksem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring: pärast poissi sündinud lapse suurus ja kehakaal on väiksem
Uuring: pärast poissi sündinud lapse suurus ja kehakaal on väiksem Foto: AP / Scanpix

Šotimaa Glasgow ülikoolis tehtud uuring näitas, et pärast poega sündinud järgmise lapse suurus ja kaal on väiksem, kui pärast tütart sündinud lapse suurus ja kehakaal.

Uurijate sõnul võib üks või mitu poissi pärast neid sündinud laste ellujäämisšansse vähendada, kirjutab STT.

Ian Rickard koos oma meeskonnaga uuris 79 Glasgow ülikoolis õppija, kes oma perekonnas oli kas noorem vend või noorem õde, meditsiinilisi ja eluloo andmeid. Uuring näitas, et üks või mitu vanemat venda  mõjutab järgmisena sündinud laste  suurust ja kehakaalu.

Kui pärast vendi sündinuid võrreldi pärast õdesid sündinutega, siis leiti, et pärast vendi sündinud olid ka täiskasvanuna väiksemad, kui pärast õdesid sündinud.

Uurijad lisasid, et poisi kandmine ja sünnitamine võib naise tervist mõjutada rohkem kui tüdruku kandmine ja sünnitamine.

Seda põhjendatakse sellega, et poisslaste loodetes olev testosteroon nõrgendab ema tervist.

«Poisi sünnitamine võtab emalt niipalju jõuvarusid, et ta organism ei pruugi suuta täielikult taastuda. See mõju on näha järgnevates lastes, kes on väiksema kaaluga,» selgitas Rickard.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles