Piltuudis: protesteerija vene karudega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa peaminister Vladimir Putin ja Tšetšeeni president Ramzan Kadõrov karudena
Venemaa peaminister Vladimir Putin ja Tšetšeeni president Ramzan Kadõrov karudena Foto: Reuters / Scanpix

Türgis Istanbulis sai näha kummalise plakatiga tšetšeenide pooldajat.

Plakatil oli kujutatud Venemaa peaministrit Vladimir Putinit ja Tšetšeeni presidenti Ramzan Kadõrovit karudena, edastab Reuters.

Putini ja Kadõrovi ühele plakatile sattumine ei ole juhus.

Kadõrov on  Moskva poolele üle läinud endine Tšetšeeni iseseisvuslane, kellest 2007. aastal sai Kremli heakskiidul president.

Presidendiks valimise tseremoonial ütles Kadõrov, et tahab saavutada rahumeelset Tšetšeeniat Vene Föderatsiooni koosseisus.

Tšetšeeni Vabariik on Venemaa autonoomne vabariik Põhja-Kaukaasia mägialadel ja neist põhja jäävatel Tereki-äärsetel tasandikel Venemaa lõunaosas.

Novembris 1990 teatati Tšetšeeni Vabariigi loomisest ja tema väljumisest Tšetšeeni-Ingušši Vabariigi koosseisust.

Juulis 1991 deklareeriti, et Tšetšeeni Vabariik ei kuulu Vene NFSV ega Nõukogude Liidu koosseisu. Tekkis Itškeeria Tšetšeeni Vabariik.

3. juunil 1994 keeldusid Džohhar Dudajevi vastased tapid (endised kolhoosiesimehed) allumast keskvalitsusele, moodustasid oma väeüksused ja katsusid kukutada Dudajevit. Doku Zavgajevi riigipöördekatse ebaõnnestus.

Venemaa abiga õnnestus neil ometi kodusõjas peale jääda ja seetõttu saavutasid nad võimu kogu Tšetšeenias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles