Saksa arheoloogid: oleme kadunud seaduselaeka jälgedel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «Indiana Jones and Riders of the Lost Ark». Saksa arheoloogide väitel on nad jõudnud kümne käsu seaduselaeka jälile.
Kaader filmist «Indiana Jones and Riders of the Lost Ark». Saksa arheoloogide väitel on nad jõudnud kümne käsu seaduselaeka jälile. Foto: Wikipedia.org

Saksa arheoloogiderühma kinnitusel on nad jõudnud müütilise seaduselaeka jälgedele.

Arheoloogid leidsid Põhja-Etioopiast Aksumist palee jäänused ja nad on kindlad, et seal elas 1000. aasta paiku e.kr. Seeba kuninganna, kirjutab AFP.

 

«Asukoht ja ehitise detailid viitavad sellele, et see on Seeba kuninganna palee. Seal peaks olema ka müütiline kümmet käsku sisaldav seaduselaegas,» lausus arheoloog Helmut Ziegert.

 

Seaduselaegast kirjeldatakse Vanas Testamendis kui juutide püha aaret, milles on Jumalalt Moosesele antud originaalsed kümme käsku.

 

Saksa arheoloogid arvavad, et Seeba kuninganna tõi seaduselaeka Jeruusalemmast Etioopiasse ja pani selle oma palees asuva jumalakoja altari alla.

 

Teadusmaailm on suhtunud sakslaste väitesse skeptiliselt. Paljud on avaldanud arvamust, et arheoloogid ei peaks tegelema müütide jahtimisega.

 

Seaduselaeka teemat on käsitletud ka seiklusfilmis «Indiana Jones and Riders of the Lost Ark», mille peaosa, arheoloog Indiana Jonesi mängib Harrison Ford.

 

«Indiana Jones jäägu ikka filmilinale,» avaldati arvamust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles