Õudse muusika kuulamine kinnisilmi kasvatab hirmu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hirmutava muusika kuulamine silmad kinni kasvatab hirmu
Hirmutava muusika kuulamine silmad kinni kasvatab hirmu Foto: SCANPIX

Iisraeli Tel Avivi ülikooli teadlaste sõnul võib hirmu tekitava muusika kuulamine veelgi rohkem hirmu tekitada, kui seda teha silmad kinni.

Neuroteadlane Talma Hendler selgitas, et paljud inimesed naudivad neile meeldivat muusikat silmad kinni, et kuuldavat paremini tunnetada, kirjutab LiveScience.

Hendler jätkas, et silmade sulgemine mõjutab ajulaineid.

Hendler ja ta kolleegid tegid katse, milles lasid 15 vabatahtlikul katsealusel kuulata nii lahtiste kui ka kinniste silmadega õudusfilmidele sobivaid meloodiaid kui ka neutraalseid meloodiaid.

Uurimine näitas, et hirmu ja õudust tekitava muusika kuulamine silmad kinni tekitas pinget ja kasvatas hirmu.

Katsealuste ajuskaneering näitas, et õudustäratava muusika kuulamise ajal aktiviseerus mandelkeha ehk amügdala piirkond. See piirkond on aju emotsioonidekeskus, mis võib teatud tingimustel negatiivsetele emotsioonidele tundlikum olla.  

Tehti veel üks katse, kus katsealused pandi pimedasse ruumi ja neil lubati hirmutava muusika ajal silmad lahti hoida. Siis emotsioonikeskuse aktiivsuses erilist muutust ei täheldatud.

«Kinnisilmi töötleb  aju saadavat informatsiooni teistmoodi kui siis, kui silmad lahti on,» selgitas teadlane.

Hendler lisas, et neutraalse muusika korral mandelkeha aktiviseerus samuti, kuid siis olid ülekaalus positiivsed emotsioonid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles