Natsiplakat kütab kirgi!

Anu Saagim
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmi «Fritsud ja blondiinid» plakat..
Filmi «Fritsud ja blondiinid» plakat.. Foto: Kuukulgur Film.

Rõõm teatada, et täna esilinastub Eesti kinodes Arbo Tammiksaare uus huvitav dokumentaalfilm «FRITSUD JA BLONDIINID», potsatas nii mõnegi meilboksi Ingrid Peeki meeldetuletus.

Kirjas seisis veel:

Film käsitleb Balti näitlejate rolle nõukogude kinos, kus nende saatuseks oli kehastada kurja.

Jah, seesama sel nädalal ohtralt kõne- ja mõtlemisainet pakkunud teos, mille plakat Tallinna Linnavalitsuse hirmust tagajalgadele ajas.

Kõnealust kõmulist plakatit näete siit:
http://www.nazisandblondes.com

Ja siin võite näha uut, Linnavalitsusele sobivat versiooni, kus kangelannaks eilne juubilar filmidiiva Eve Kivi (: http://www.nazisandblondes.com

Siit saate aimdust diiva ainsast aga see-eest äärmiselt jõulisest ja värvikast natsirollist:
http://www.youtube.com

Film linastub Tallinnas kinos Sõprus, Tartus Athena keskuses ja Rakvere Teatrikinos ning jookseb vaid nädal-kaks, nii et kiirustage, et mitte ilma jääda!

Sellele süütule kirjale reageeris kõikide üllatuseks, aga üsna jõuliselt BDG juht Peeter Rebane:

Tere Ingrid,
Minu meelest ei ole see küll õige Sinu poolt sellist kirja sõpradele levitada koos väitega nagu oleks Tallinna linnavalitsus siin süüdlane & «hirmust tagajalgadel» -- see on lapsik & demagoogiline väide.

Poliitikat 100% tahaplaanile jättes on minu soovitus Sulle, et pane end enne keskmise Tallinna venelase rolli & mõtle natuke selle peale.

See esialgne punane plakat oleks suurele osale venelastest solvav olnud ning kui keegi selle filmi tegijate hulgast sellest aru ei saanud, et Teine Maailmasõda ja 9. mai on vene rahvusele aasta üks kõige olulisemaid päevi & selle punase sümboolikaga plakati levitamine linnas ei ole mitte hea maitsega iroonia vaid vene elanike jaoks otseselt solvav & ajastuse poolest mitmeti tõlgendatav, siis on tegemist kultuurilise konteksti osas hoolimatusega.

Tavainimene tänavalt ei tea ju selle plakati tausta & filmi sisu ning oleks selles plakatis midagi hoopis muud näinud. Vaevalt tänasel päeval ja ajal meil rahvuste vahelist vihkamist meelega õhutada on mõttekas...?
P

Peeter Rebase kriitilise sõnavõtu peale astus Ingridi kaitseks välja ajakirjanik Mihkel Raud:

Kuna mingil põhjusel maandus Peeter Rebase kiri ka minu postkasti, siis leian endas ülbust sellele reageerida.

Inkrimineerida Ingridile väidet, et Tallinna linnavalitsus on «siin süüdlane» ning süüdistada teda demagoogias on sama primitiivne, kui oleks hr Rebase pehmelt öeldes ülereageeringut nimetada tubli parteisõduri meeleheitlikuks katseks keskerakondlikku linnavalitsust «esindada».

Viitsimata pikalt peatuda Rebase naeruväärsel väitel, justkui jätaks ta Ingridi meililisti oma halaga spämmides poliitika «100% tahaplaanile», julgen ma ühest küljest küll liberaalse, ent teisest kunstitõde ja selle suveräänsust ühegi kompromissita austava inimesena soovitada Rebasele see plakat üks kord veel üle vaadata.

Ja kui talle see siis ikka tavainimest tänavalt solvavana mõjub, astuda ise esimesed uut epohhi rajavad sammud. Miks mitte alustada talle endale kuuluva kaubamärgi FBI revideerimisest?

Pole kahtlust, et nõukogude okupatsiooni aastail sümboliseeris see tähekombinatsioon koos CIA ja teiste sarnastega imperialistliku türannia kõige õõvastavamaid jubedusi ning on seetõttu «vene elanike jaoks otseselt solvav».

Sama demagoogiline, kui minu äsjane soovitus, on Rebase katse «Fritsude ja Blondiinide» reklaamikampaanias rahvuste vahelise vihkamise õhutamist leida. Seetõttu palun alandlikult, et seda tehes edaspidi minu meiliaadress rahule jäetaks.

kena kevadet,
Mihkel Raud

Kirjavahetus on hetke seisuga teema nii kuumaks kütnud, et kolmiku kirjadele on lisandunud veel kümneid ägedaid sõnavõtte.

Mida arvad teemast sina?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles