Depressioon

Anu Saagim
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šokitsirkus on ameerika rokiklouni Marilyn Mansoni tegevusvaldkond
Šokitsirkus on ameerika rokiklouni Marilyn Mansoni tegevusvaldkond Foto: Toomas Huik

Umbes kümmekond aastat tagasi astus saatejuht Harry Kingo ühel telemaja peol praegu naisteportaalis

Ilumaailm.ee

töötava kolleegi Kristi juurde ja uuris, ega tollel mingit suurt jama ole juhtunud.


Kristi jäi ammulisui teda vaatama. Miks peaks olema? Kingo ütles selle peale, et tema jaoks paistab naine kogu aeg liiga rõõmus ja särav.

Nimelt pidi osa inimesi Harri arvates nii käituma siis, kui midagi on väga halvasti ja sel moel üritatakse tegelikku olukorda varjata, peita seda nn klounimaski taha.

Kirsti arvates käituvad inimesed deprekaga aga ikkagi suhteliselt ühtede mallide järgi. Näiteks on tal sõbranna, kes masenduses ,lülitab välja telefoni, ei lase kedagi uksest sisse ega söö ka. Kui tuju paraneb, väljub kodust vähemalt miinus viie kilo ja väiksema telefoniarvega.

Endast rääkides ei oska aga tütarlaps oma oleviku kohta midagi öelda, sest pole ühtegi masendust tekitavat juhtumit juba ammu kogenud ja perekonna kõrval pole sellisteks asjadeks tal aegagi.

Küll aga vanasti ajasid sellised olukorrad teda tihedamalt külmutuskapi kallale ja üksi ei suutnud ta ka siis ka olla. Seltskond pidi olema. Kas või üks sõbranna, aga rääkida oli vaja. Ja väike gin-tonic oli ka alati omal kohal.

Ja kui maseka tekitaja oli sõbrantsi ja džinnikoksi toel totaalselt läbi hekseldatud ja pihuks-põrmuks klatšitud, võis elu roosades toonides jätkuda.

Tegelikult olid need masenduse põhjused ikka suhteliselt naeruväärsed ja hiljem päris lõbusad meenutada. Aga kahekümneselt on ju suur jama seegi, kui mõni vastassoo esindaja lubatud kellaajal ei helista. Tõsine põhjus sõbranna õlg märjaks nutta!

Enamik Ilumaailm.ee lugejaid kipub masekat söögiga ravima. Topakad, justkui see aitaks! Aga nagu selgus naisteka möödunud nädala küsitlusest, ju siis ikka aitab.

Teisele kohale jäid need, kes sarnanevad Kirsti sõbrannaga, need telefonita põdejad ja kaalukaotajad. Ühesõnaga sellised targad, kes deprekast kasu saavad.

Üllatus, üllatus, aga kõige vähem kiputakse muresid sõbrannade kaela veeretama.

Tegelikult on väga palju halba tuju ikka eneses kinni. Legendaarses Eesti filmis ütles Karl Kalkun kuldsed sõnad:«Keeruliseks ära sina ise oma elu ela!”» Muideks, tal oli õigus.

Mida arvad teemast sina? Kas oleme depressiooni moodsa haigusena ise välja mõelnud või on see pöörase maailma toodetud viirus või...? 

 

 

 

 

 

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles