Internetiportaalis ilmus oksjonile skandaalne Hitleri-mark

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oksjonile pandud mark.
Oksjonile pandud mark. Foto: estland88

Mark nominaalväärtusega 5 krooni ja 50 senti valmistati Eesti Posti teenuse Minu Mark raames, sellel on kujutatud tumedapäist ehmunud ilmega lapsukest. Puuduvad viited pildi autorile ja tõestus, et sellel on kujutatud Adolf Hitler lapsepõlves.


Portaalis öeldakse, et «ilmselt on tegemist esimese Hitleri-postmargiga pärast Teise maailmasõja õnnetut lõppu». Samas ennustatakse, et huvilisi on rohkem kui margi trükiarv ja seega kuulutatakse välja oksjon, mis lõpeb 10.augustil käesoleval aastal.

Portaal «estland88» seab eesmärgiks «teha natsionaalsotsialismi puudutav teave paremini kättesaadavaks». Portaali kontaktisikuks on märgitud varem skandaale põhjustanud Risto Teinonen, kes ei olnud kommentaarideks kättesaadaval.

Teinonen pälvis Soome skaudijuhina 2. veebruaril 2001 Maarjamaa Risti V klassi teenetemärgi. 13. märtsil 2009 kirjutas president Toomas Hendrik Ilves alla otsusele see temalt ära võtta, sest Teinosest oli juulis 2007 avaldatud foto, millel ta kandis Maarjamaa Risti koos Eestit okupeerinud riigi (rahvussotsialistliku Saksamaa) embleemiga.

Minu Mark on Eesti Posti teenus, mille abil saab igaüks endale meelepärase pildiga margi tellida. 18 margist koosneva poogna müügihind koos käibemaksuga kõigub kogusest sõltuvalt 146-218 krooni vahel.

Eesti Posti pressiesindaja Inge Suder ütles Delfile, et nemad postmarkidele pandava eest ei vastuta: "Me ka ei tee mingit tsensuuri, et mis sinna võib minna ja mis mitte, kui just keegi genitaale margile ei ürita sokutada, mida on paaril korral ette tulnud."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles