Eestlaste segased ajad saavad filmiks Puustusmaa uues linateoses

Janar Ala
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Draamateatri näitleja Märt Avandi, üks «Punase elavhõbeda» peaosatäitjatest.
Draamateatri näitleja Märt Avandi, üks «Punase elavhõbeda» peaosatäitjatest. Foto: Raigo Pajula

Augusti alguses, täpsemalt 3. augustil pannakse järjekordsed eesti filmi kaamerad surisema. Venemaal filmidega «18–14» ja «Armastuse punane pärl» tuntust kogunud režissöör Andres Puustusmaa hakkab Andres Anvelti krimiromaani «Punane elavhõbe» kinoks väntama.



«Punane elavhõbe» on lugu segaste 90ndate aastate alguse Eestist, kui metalliäri oli kõva sõna rikastumisrindel ning paljud selles ka kätt tahtsid proovida.



Liikumapanevaks jõuks on tolles raamatus Venemaal väidetavalt leiduv müütiline metall punane elavhõbe, mille otsingutele ka üks raamatu peategelasi, äsja vanglast vabanenud Reps siirdub. Punane elavhõbe on nagu alkeemikute tarkade kivi, mis annab omanikule imelise ja maagilise väe. Andres Anvelt on oma raamatu põhjal filmile stsenaariumi kirjutanud ning osaleb võtetel konsultandina.



Filmi produtsendi Kristian Taska sõnul on Anvelti romaan filmimiseks hea materjal mitmel põhjusel. «Mind köitiski selle raamatu puhul eelkõige, et on kirjutatud raamat, mis räägib asjadest nii, nagu need olid,» räägib Taska. «Kõikvõimalikke politseiteemalisi filme tehakse ju väga palju, aga politseid kuulatakse selle juures vähe. See ei ole mingi pastakast väljaimetud jabur jutuke.»



Praeguseid segaseid aegu ja sellest tulenevat kuritegevuse suurenemist mainis Taska olulise paralleelina, miks film võiks ka meie päevil näiteks politseile õpetlik olla. «Saab võrrelda, kuidas reageeriti siis ja kuidas praegu,» lisas ta.



Režissöör Andres Puustusmaagi oli Taska sõnul filmiideega kiiresti päri. «Kuna me oleme mõlemad sellises eas, et need ajad jäävad nooruspäevadesse, ning selline tagasivaatamine on väga huvitav, natuke nostalgiline ka,» rääkis produtsent naljaga pooleks.



Kuna tegu on Eesti-Vene ühisfilmiga ning sellega peetakse silmas ka Vene turgu, siis oli end režissöörina Venemaal tõestanud Puustusmaa Taska sõnul väga hea valik.



Kuid eelkõige sihitakse filmiga ikka Eesti turgu. «Tegu on ikkagi looga eestlastest, mis kõige enam peaks eestlastele korda minema,» ütleb Taska.



Suurem osa filmivõtetest toimub Eestis – Tallinnas, Narvas, Ida-Virumaal. Venemaal filmitakse näiteks Moskva Šeremetjevo lennujaamas.



Näitlejatest on peaosades Risto Kübar, kes mängib kriminaal Repsi, ja Märt Avandi, kes kehastab noorpolitseinik Sanderit. Kõige rohkem meediatähelepanu pälvinud karakter on politseiülemus Ekskavaator, kelle prototüübiks peetakse legendaarset Koit Pikarot ning keda filmis mängib Peeter Oja.



Lisaks teeb veel kaasa hulk näitlejaid Eestist ja Venemaalt, ka varem Puustusmaa filmides mänginud Vene Draamateatri näitlejad Kirill Käro ning Natalja Murina-Puustusmaa on rollides. Kaasa lööb ka hulk Vene näitlejaid.



Filmi eelarve on miljon dollarit ehk ligikaudu 11 miljonit krooni. «Eesti mõistes ei ole mõtet ühele filmile rohkem kulutada, sest sellest suuremaid summasid tagasi teenida on niikuinii väga raske,» seletas Taska filmi rahapoliitikat.



Filmivõtted kestavad 15. septembrini ning linastuma peaks «Punane elavhõbe» tuleva aasta märtsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles