Naise perekonnanime soovinud mees sundis seadust muutma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael Bijon  ja ta abikaasa Diana.
Michael Bijon ja ta abikaasa Diana. Foto: Reuters / Scanpix

USAs Californias elaval Michael Budayl oli enne abiellumist vaid üks soov:  võtta oma naise Diana perekonnanimi Bijon.

Esmapilgul lihtsaks nimevahetuseks kulus aga kaks aastat ning lõpuks muudeti Buday  tõttu selle osariigi nimeseadust, kirjutab abc.net.au.

Michael Bijon sõnas, et ta ei mõelnud alla anda.

«Olen palju lähedasem Diana isaga, kui oma isaga. Arvasin, et naise perekonnanime võtmine on lihtne protseduur, kuid riik tegi sellest väga keerulise,» sõnas mees.

Kui perekonnanime vahetada soovivate naiste avaldusi käsitletakse Californias rutiini korras, siis mehed peavad maksma selle eest 350 dollarit (3500 krooni), põhjendama seda kohtus, avaldama sellekohase teate ajalehes ning täitma suure hulga dokumente.

Kaheosaline nimega ei oleks probleeme tekkinud. Samuti oleks asi olnud lihtne, kui mõlemad oleks jätnud oma perekonnanime.

Bürokraatiaga maadlemisest väsinud paar võttis lõpuks ühendust inimõigusteorganisatsiooniga, mis viis asja kohtusse. Alles pärast seda muudeti California perekonnaseaduse perekonnanime käsitlevat osa.

«Naised on pikka aega võidelnud võrdõiguslikkuse eest, kuid tuli välja, et ka mehed peavad seda tegema. Varem kehtinud seaduse kohaselt tohtis ainult naine abielludes perekonnanime vahetada,» lisas Diana Bijon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles