David Vseviov: kuulasin kõiki Kuu-lennu ülekandeid BBCst

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstiakadeemia professor David Vseviov.
Kunstiakadeemia professor David Vseviov. Foto: Peeter Langovits

Täna möödus 40 aastat hetkest, mil esimese inimese jalg puudutas Maa loodusliku kaaslase tolmust pinda. Eesti armastatud avaliku elu tegelased jagavad oma mälestusi sellest päevast.


Davis Vseviov: «Mina olin tollal Tartus ajalootudeng ja sain oma informatsiooni enamasti venekeelsest BBCst. Mäletan, et kuulasin kõiki ülekandeid neist sündmustest BBC vahendusel ja nii palju, kui aega oli, veetsin tunde, kõrv raadioparaadi vastas.»

«Millegipärast mäletan ma veel rohkem seda ärevust, mis seostus lennuga, kus oli oht, et nad tagasi ei saa,» meenutab ajaloolane 1970. aastal startinud ja äärepealt katastroofiga lõppenud Apollo 13 ekspeditsiooni. «Esimese puhul oli lihtsalt ohhoo-tunne, et käisidki ära.»

«Muidugi rõõmustasid tollal inimesed, kui Nõukogude hokimeeskond sai tšehhidelt lüüa ja kui ameeriklased jõudsid selles valdkonnas venelastest ette. Meeles on ka kahetonaalsed nõukogude kommentaarid, et ühest küljest tore, et me oleme ka inimkond, kes selle sammu astus, aga teisest küljest see jalg ei olnud ikka õige,» muheleb David Vseviov, kes oli tol ajaloolisel päeval 20-aastane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles