Ameeriklane sai uued käed

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeff Kepneri käte siirdamise operatsioon
Jeff Kepneri käte siirdamise operatsioon Foto: AP / Scanpix

USAs Pennsylvanias tehti  sealne esimene siirdamisoperatsioon, milles patsient sai korraga kaks uut kätt.

57-aastane Jeff Kepner ootab operatsioonist paranemist ning seda, et saab kätelda oma naise ja tütrega, kirjutab foxnews.com.

Mehele tehti käte siirdamise operatsioon selle aasta mai alguses Pittsburghi ülikooli haiglas.

Kuid siiani ei tunne ta veel oma käsi ega ka puudutust. Ta suudab küll sõrmi pisut liigutada, kuid kuna närvid ei ole veel küllaldaselt kasvanud, siis puudub tundlikkus. Närvid kasvavad ühes kuus umbes 2,5 sentimeetrit.

Kepner teeb käelihaste tugevdamiseks iga päev harjutusi.

Kümme aastat tagasi bakteriaalse infektsiooni tõttu käed ja jalad kaotanud ameeriklane ei tahtnud alguses siirdamisest midagi kuulda.

«Olin kindel, et ma ei taha operatsiooni. Olin pikka aega kahtlustaval seisukohal, kuna olin proteesidega juba ära harjunud,» lausus mees, kes möödunud aasta sügisel oma meelt siiski muutis.

Mehe abikaasa Valarie Kepner oli kindel, et ta mees lõpuks operatsiooni ette võtab.  Naine lootis, et operatsioon annab ta mehele tagasi osa iseseisvusest.

Kohtumine kirurg Andrew Leega aitas Kepneril otsuse langetada.

Selle aasta 4. mail toimunud operatsioonil osales 21 arstist ja õest koosnenud operatsioonimeeskond.

Nüüd on Kepner rahul, et talle kätesiirdamine tehti. Kuid ta peab võtma ravimeid, mis aitavad äratõukereaktsiooni ennetada. Siiani ei ole Kepneril seda reaktsiooni märgatud.

Arstide sõnul kulub veel umbes  1- 2 aastat, enne kui ta oma käsi ja sõrmi täielikult tunneb ja liigutad saab.

Kepneri sõnul ootab ta ega, mil saab ise süüa teha ja dušši võtta.

«Ootan juba, et saaksid käsi katsetada. Saan mingil määral oma sõltumatuse tagasi. Tahan tunda ja puudutada,» lisas ameeriklane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles