Tagaotsitavamate natside nimekirja eesotsas on koonduslaagri arst

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Efraim Zuroff.
Efraim Zuroff. Foto: SCANPIX

Simon Wiesenthali keskuse poolt tagaotsitavamate natside nimekirja eesotsas on endine koonduslaagri arst Aribert Heim.

Heimil õnnestus pääseda Nürnbergi protsessist ning tema kohta käivates dokumentides pole sõnagi selle kohta, et ta Austrias Mauthauseni koonduslaagri vange piinas ja tappis, kirjutab Yahoo news.

Wiesenthali keskuse juhi Efraim Zuroffi sõnul on Heim praegu umbes 93-aastane ning neil on andmeid, et mees on elus. Heimi tabamise eest on välja pandud 485 000 dollari (4,7 miljonit krooni) suurune tasu.

Heimi jälgi on aetud nii tema sünnikohast Austrias kui ka Saksamaalt Baden-Württembergist, kus ta pärast Teist maailmasõda elas. Vihjeid on koonduslaagri arsti kohta saadud ka Uruguayst, Hispaaniast, Šveitsist, Tšiilist ja Brasiiliast.

Heimi kuritegude tunnistajaks olnud Karl Lotteri kinnitusel oli see nats Mauthauseni koonduslaagri haigla arstidest kõige julmem.

«See oli 1941. aastal kui üks 18-aastane noor juut saadeti haiglasse jalapõletikuga. Heim küsis temalt, kuidas ta nii heas füüsilises vormis on. Noormees sõnas, et ta tegeles jalgpalli ja ujumisega,» meenutas Lotter.

Lotteri sõnul ei ravinud arst noormeest, vaid tappis ta.

«Heim uimastas ta, lõikas ta lõhki, kastreeris, opereeris neerud välja. Ohvri pea jättis ta alles ja keetis, et koljut kätte saada. Hiljem see säilitati. Heimi sõnul tahtis ta pead alles hoida, kuna isendil olid ideaalsed hambad,» meenutas endine vang.

Heimi õuduste tunnistajaks olnud Lotter polnud juut. Ta sattus Mauthausenisse selle tõttu, et võitles Hispaania kodusõjas kommunistide poolel.

Austrias Radkersburgis 28. juunil 1914 sündinud Heim liitus kohaliku natsiparteiga 1935. aastal, kolm aastat enne seda, kui Saksamaa Austriasse tungis.

Hiljem liitus ta Waffen SS-iga ja 1941 nimetati Linzi lähedal asunud Mauthauseni koonduslaagri arstiks.

Tunnistajate sõnul tegi ta koos farmatseut Erich Wasickyga seal julmi inimkatseid.

Kui Wasicky toodi 1946. aastal koos ülejäänud Mauthauseni koonduslaagri meditsiinipersonaliga sõjatribunali ette, siis Heim pääses, kuna oli sõjavangina USA kaitse all.

USA armee arhiivides olevas dokumendis seisab, et Heim pole Mauthausenis töötanud, vaid tal olid teised ülesanded.

Pärast sõda anti tema kohta välja arreteerimiskäsk, kuid teda ei tabatud. Väidetavalt elas ta üsna tavalist elu, hankis Berliinis luksuskorteri ja avas Baden-Badenis arstipraksise.

Heimil on kaks Saksamaal elavat poega ja Tšiilis elav tütar. Heimi advokaadi kinnitusel pole mees temaga viimase 20 aasta jooksul kontakti võtnud ning tal puuduvad andmed tema asupaiga kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles