Tõnis Laanemaa maalid ja graafika Linnagaleriis

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Laanemaa maal
Tõnis Laanemaa maal

Viljandi Linnagaleriis näeb 22. juulini Tõnis Laanemaa näitust «Sinine».


Vaadata saab Laanemaa maalide seeriat «Aegruum» VI-XIII, mis kujutab naist ajas, tulevikus ja ruumis. Lisaks näeb graafikat seeriatest «Siin Põhjarannikul» ja «Eesti» ning fototrükist. Kunstnik on näituse pühendanud Eestile ja Viljandile.

Viimastel aastatel on Laanemaa taas jõulisemalt oma isikunäituste, kunstistuudio ja muu tegevusega tähelepanu äratanud, Viljandiski on viimastel aastatel mitu ülespanekut uudistamiseks väljas olnud. Näitusetegevusele lisandus käesoleva aasta algul ülevaatlik kataloog.

Tõnis Laanemaa (sündinud 1937) on eelkõige tuntud 1960. aastate Eesti kunsti uuendusliku rühmituse ANK'64 liikmena. Tema maalid, graafika ja plakatikunst sulandusid 1970. aastatel järk-järgult Eesti kunsti mitmekesisesse üldpilti.

Laanemaa tolleaegseid maale iseloomustavad puhas värv ja huvi abstraktsete kujundite vastu.

Tõnis Laanemaa kuulub kunstnike põlvkonda, kellele korralik natuurist joonistamine on endastmõistetav. Ta on tuntust kogunud aktijoonistajana ja sama ala õpetajana. Sageli kasutab Laanemaa kõige traditsioonilisemaid vahendeid, häbenemata esitada näitustel ka värvipliiatsitehnikas teostatud akte, portreid ning abstraktseid kompositsioone, mis võivad olla ka täiesti visandlikud. Joonistusõpetajana töötava autorina on pliiatsil tema loomingus peamine roll.

Kunstiteadlane Reet Varblane rõhutab Tõnis Laanemaad iseloomustades tema järjekindlust nii tehnikate kui motiivide puhul. Ofordi õrn ja kuivnõela jõuline joon, Tallinna vanalinn, Eesti maastik ja inimene - need teemad on teda köitnud läbi nelja aastakümne. Loodusmotiivide kõrval leidub Tõnis Laanemaa graafilistel lehtedel figuuri ja akti.

Graafiku vabaloomingus on tunda plakatikunstniku oskust jagada pilt suurteks kujunditeks. Ühendades geomeetrilise struktuuri ja ornamentaalse fooni, on Laanemaa kasutanud ka realistlikke motiive (vanalinna vaade, suur tamm ja muu).Tõnis Laanemaa on graafik, kes on oma loomingus välja arendanud peenetundelise, isegi lüürilise käekirja, mida pole võimalik segi ajada ühegi teise autori omaga.

1970. aastast alates on Laanemaa osalenud Eestis ja Balti riikides ühisnäitustel ning Poolas, Ungaris, Tšehhis, Saksamaal, Venemaal, Hollandis vabagraafika ja plakatitega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles