Uuring: eneseabi mantrad võivad depressiooni süvendada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring: eneseabi mantrad võivad depressiooni süvendada
Uuring: eneseabi mantrad võivad depressiooni süvendada Foto: SCANPIX

Kanada psühholoogide sõnul võivad eneseabi mantrad ja sisendused ebakindlatel inimestel depressiooni ja meeleolulangust süvendada.

Uurijate arvates on eneseabiraamatutest saanud suur äri, kuid halba enesetunnet seal kirjutatu nii lihtsalt ära ei pühi, kirjutab Sciencedaily.com.

Uuring näitas, et positiivsed mantrad aitavad vaid neid, kes küll kannatavad meeleolulanguse all, kuid kelle põhimeeleseisund on siiski positiivne.

Endas mitte nii kindlaid ja vähem positiivse suhtumisega inimesi eneseabiõpikutes pakutav ei pruugi aidata, vaid võib isegi langustendentsi süvendada.

Teadlased palusid katsealustel korrata lauset «Olen armastatud inimene». Pärast seda uuriti katsealuste mõtteid ja tundeid.

«Positiivsed mantrad vaid muutsid negatiivses meeleseisundis inimeste meeleolu veelgi süngemaks. Seevastu, kui neile anti vabadus negatiivseid mõtteid mõelda, nende olukord stabiliseerus või neil hakkas juba positiivsemaid mõtteid ja tundeid tekkima,» selgitasid psühholoogid.

Psühholoogide arvates võivad ülipositiivsete fraaside nagu näiteks «võtan end ja elu selline, nagu see on» pidev kordamine depressiooni all kannatajatele negatiivselt mõjuda, kuna neil ei pruugi pika aja vältel olla positiivseid mõtteid ja tundeid ning nad ei osa end enam ümber häälestada.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles