“Hiiu folk” väärtustab pärismusmuusikat

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Mägi on tänavuse "Hiiu folgi" peaesineja.
Tõnis Mägi on tänavuse "Hiiu folgi" peaesineja. Foto: PRIIT SIMSON/PM/SCANPIX BALTICS

Hiiumaal toimub 16.-19. juulil pärimusmuusika festival, mis kutsub osa saama ehedast rahvuslikust muusikast ja saare kaunist loodusest.


Festivali peakorraldaja Astrid Böningu sõnade järgi on festivalile oodatud inimesed, kes oskavad ja tahavad väärtustada pärimusmuusikat kui eesti kultuuri olulist osa. ““Hiiu folk” on festivali külastajatele südamesse läinud oma sundimatu atmosfääriga, mis tekib kooskõlas rahvuslike rütmide ja Hiiumaa kauni loodusega,” lausus ta.



Tallinna Linnateatri lavastaja Jaanus Rohumaa ütlust mööda peab ühel korralikul pärimusmuusika festivalil olema värsket õhku, mahedat meelt, inspiratsiooni, parajalt boheemlasi ja peamiselt ehedat muusikat. “Seda kõike on “Hiiu folgil” leida olnud,” lisas ta.



Nelja festivalipäeva jooksul võivad külastajad kuulata ettekandeid Hiiumaa pärimusest, võtta osa töötubadest, nautida kontserte, tantsida ja kaasa laulda.


Folgi esimene päev on pühendatud Hiiu pärimusele. Ettekannetega astuvad üles rahvamuusikateadlane Ingrid Rüütel, Hiiumaa muuseumi peavarahoidja Helgi Põllo ja Eesti vabaõhumuuseumi peakonservaator Merike Laht.



Õhtul toimub Kärdla villalaos Piret Pääri eestvedamisel lugude vestmise õhtu, kus kohal on jutuvestjad Lätist ja Šotimaalt.



Festivali teine päev on autorilaulude päralt, kus peaesineja on Tõnis Mägi. Üles astuvad veel muusikud Henry Laks, Hendrik Relve ja Forest, Tuuli Taul, Priit Pedajas ja Anne Adams.



Samal päeval heidetakse Kärdlas pilk aastate eest Hiiumaal toimunud holalaulude festivalile, kus video ja pildi vahendusel saab näha, kuidas on Hiiu- ja Eestimaal muusikalised kokkusaamised ajaga muutunud.



Kolmas päev on pühendatud ansamblitele. Peaesineja on Gruusia meestelaulu ansambel Tbilisi. Kuulda saab ka Iiri muusikat viljelevat koosseisu Lionadh, Viljandi kultuuriakadeemia kursuseansamblina tuntud Vägilasi ja ansamblit Justament.



Viimasel festivalipäeval jõuavad kontserdid Hiiumaa kirikutesse ja kabelitesse. Esinejateks on bluegrass-gospel muusikat viljelev Robirohi, folgi teist põlvkonda esindav Krüüsel, tuntud kontrabassimängija Taavo Remmel koos oma pereansambliga ning näitleja Guido Kangur koos Eike Vellendi ja Astrid Böninguga.



Festivali pass maksab 250 krooni ja on müügil Piletilevis ning Käina vallavalitsuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles