Kunstiüliõpilase abordiprojekt šokeeris ameeriklasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aliza Shvarts
Aliza Shvarts Foto: mahalo.com

Yale`i ülikooli kunstiüliõpilane Aliza Shvarts šokeeris oma abordiprojektiga nii õppejõude kui ka USA avalikkust.

Shvarts lasi oma sõnade kohaselt ennast üheksa kuu jooksul paljudel kordadel kunstlikult viljastada ja siis loodusravimeid kasutades abordi esile kutsunud, kirjutab Helsingin Sanomat.

Naise eesmärgiks oli loodete ja abordivere jäädvustamine videole näituse tarvis.

Yale`i ülikooli esindaja sõnas, et nende andmetel polnud naine rase ega teinud ka ühtegi aborti.

Pärast ülikoolipoolset kommentaari kirjutas üliõpilane artikli Yale`i ülikooli ajalehte Yale Daily News, kus ta kummutas ülikooli väite, kirjeldades üksikasjalikult oma abordiprojekti.

Shvartsi sõnul olevat ülikool tema projekti esialgu toetanud.

Ülikooli ajalehes ilmunud artikkel tekitas USAs, kus abordi pooldajad ja vastased on väga teravalt kaheks jaotunud, laialdast vastukaja.

«Videole salvestatava kohta ei saa kindlat öelda, kas see on tõesti toimunud või mitte, sest kunst pole täppisteadus,» selgitas Shvarts. Ta lisas, et tema eesmärgiks ei olnud rasestumise ja abortide videoga šokki esile kutsuda.

Üliõpilase videoteos oleks pidanud täna avatud näitusel üleval olema. Yale Daily News andmetel on ülikool naisele esitanud kolm nõudmist.

«Me ei lase ta teost üles panna enne, kui ta kirjalikult kinnitab, et tegemist on fantaasia ja lavastusega,» lausus ülikooli dekaan Peter Salovey.

Oma teose avalikkuse ette toomiseks peaks üliõpilane ülikooli esindajate sõnul kinnitama, et ta ei lasknud ennast rasestada ja siis aborte esile kutsunud ning, et teoses pole näha inimverd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles