Laulupeosündmused jäädvustuvad kvaliteetfilmiks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Tänavusest üldlaulupeost vändatakse juba alates esmaspäevast dokumentaalfilmi «Laulupidu!», mis mõeldud eelkõige välisvaatajale.




Filmi produtsendi Piret Tibbo-Hudginsi sõnul ei ole eestlastele vaja selgitada, mis laulupidu on, sest laulva revolutsiooni tähendust ja selle olemust teavad kõik.



Pigem soovivad filmi autorid selle tunde ka välisvaatajatele edasi anda.


Tunniajane dokumentaalfilm räägib tänavusest laulupeost. «Kasutame filmis ka arhiivimaterjali nii laulupidude ajaloost kui ka taasärkamisajast,» rääkis Tibbo-Hudgins.



Film valmib koostöös USA filmiinimestega ja mõte laulupeost film vändata tuli nii eestlastelt kui ka ameeriklastelt.



«Selge oli see, et laulupeost ei ole tänapäevase kõrgkvaliteediga filmi veel tehtud ja kuna pidu oli kohe-kohe tulemas, siis miks sellise tegemist edasi lükata,» ütles produtsent.



Tema sõnul on uue filmi puhul kasutatavad tehnilised vahendid võrreldes varasematel aastatel valminud filmidega juba märgatavalt paremad.


Võtteid alustasid filmitegijad selle nädala alguses. Intervjuud on juba tehtud helilooja Veljo Tormise, dirigentide Neeme Järvi ja Kuno Arengu ning muusikateadlase Tiia Järgiga.



Jutt filmitegemisest on jõudnud ka Eesti piiridest väljapoole. Näiteks Tibbo-Hudginsi tuttava austraallastest sugulased tulid laulupeole ning teadsid juba Austraalias olles, et film tuleb ja nad ei jõudvat filmi tulekut ära oodata.



«Ma arvan, et sellest filmist tuleb kena suveniir,» ütles Tibbo-Hudgins ning lisas, et nii unikaalset nähtust tuleks Eestist väljapool rohkem reklaamida.



Dokumentaalfilmi «Laulupidu!» režissöörid ja ka produtsendid on James Tusty ja Maureen Castle Tusty (Sky Films, USA). Filmi operaator ja kaasprodutsent on Bestor Cram (Northern Light Productions, USA). Plaanide järgi peaks film esilinastuma 2010. aasta sügisel.



Tusty, Castle Tusty, Cram ja Tibbo-Hudgins osalesid 2006. aastal valminud ja Eesti taasiseseisvumise protsessist jutustava dokumentaalfilmi «Laulev revolutsioon» tegemisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles