Kanadasse kukkunud kosmiline objekt käivitas Lähis-Idas põllumajanduse?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanadasse kukkunud kosmiline objekt käivitas Lähis-Idas põllumajanduse?
Kanadasse kukkunud kosmiline objekt käivitas Lähis-Idas põllumajanduse? Foto: SCANPIX

Teadlaste sõnul tekitas tänapäeva Kanada alale kukkunud kosmiline objekt Lähis-Idas Põllumajanduse ja tsivilisatsioonide tekke.

Uuring paljastas, et asteroid, komeet  või meteoor kukkus nüüdisaja Quebeci piirkonda 12 900 aastat tagasi, edastab news.com.au.

Teadlased arvavad, et selle kokkupõrke tagajärjel muutus kliima külmemaks ja kuivemaks kogu maailmas ning sellel oli kaugele ulatuv efekt.

Suured loomad, kaasa arvatud mastodonid, kaamelid, hiiglaslikud laiskloomad ja mõõkhambulised tiigrid hukkusid. Inimesed pidid toitumist muutma, jahtides väiksemaid loomi ning korjasid metsaande.

Tuhandete kilomeetrite kaugusel asuvas Lähis-Idas ja Vahemere piirkonnas asusid varajased põllupidajad teravilja kasvatama. Põllupidamise algus käivitas tsivilisatsioonide ja kultuuride tekke.

Ekspertide sõnul käivitus kliimamuutus, mida tuntakse noorema Dryasena, kuid selle tekke suhtes ollakse eriarvamusel.

Nüüdse uuringu teinute sõnul said nad tõendid, et selle käivitas kosmiline keha.

Selle aasta alguses langes Venemaale Tšeljabinskisse meteoor. Teadlaste arvates võis 12 900 aastat tagasi ka langeda ksomsoest pärit objekt,  mis siis käivitas kliima muutumise.

Enne nüüdset uuringut arvati, et kokkupõrke tagajärjel tekkisid jääkihti mõrad, kust paiskus Atlandi ookeanisse suur kogus magedat vett.

See aga muutis ookeani hoovuseid ning Atlandi ookeani põhjaossa ei jõudnud enam soojem troopiline vesi. See omakorda tõi kaasa temperatuuri languse ja külma.

Teadlased analüüsisid USAst Pennsylvaniast ja New Jerseyst leitud sulakivimi hangunud osakesi, mis pärinevad noorema Dryase algusest. Neist leiti geokeemilisi «sõrmejälgi», mis on sarnased Quebeci lähedalt leitud kivimitega.

Samas aga ei ole leitud kosmilise objekti tekitatud kraatrit. Teadlased on veendunud, et need kivimiosakesed on tekitanud tugev kokkupõrge ja kõrge temperatuur.

«Noorema Dryase jahtumine mõjutas ka inimkonda,» sõnas geokeemik Mukul Dharma.

Kosmilise keha kukkumine, mis tõi kaasa kliimamuutuse. Kliima muutus ka Lähis-Idas ning inimesed pidid leidma uusi viise toimetulekuks ja ellujäämiseks, sest mitmed taime- ja loomaliigid surid välja.

«Keskkonnas toimunud muutused andsid tõuke seal elanud hõimudele jääda paikseks ning hakata tegelema põllumajandusega,» selgita Sharma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles