Noortekogu korrastab linna

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahe päeva jooksul värvisid noortekogu liikmed üle Munamäe ja Rannapargi korvpalliväljakute piirjooned. Pildil: Gerrit Lääne (esiplaanil) ja Gelly Mikko.
Kahe päeva jooksul värvisid noortekogu liikmed üle Munamäe ja Rannapargi korvpalliväljakute piirjooned. Pildil: Gerrit Lääne (esiplaanil) ja Gelly Mikko. Foto: Erakogu

Pärnus aktiivselt tegutsev noortekogu on võtnud muu hulgas eesmärgiks linna üldpildi parandamise: hiljuti värvisid noored üle korvpalliväljakud, plaanis on kauniks muuta prügikastid.


Pärnu noortekogu esimehe Andraš Tšitškani sõnade kohaselt on noortekogu volikogu tüüpi linna struktuuriüksus, milles kõik koolid ja noorteorganisatsioonid on vähemalt ühe noorega esindatud. Noortekogu liikmed osalevad aktiivselt linnavalitsuse komisjonide töös, korraldavad noortele üritusi ja tegelevad Pärnu probleemidega.



"Tegutseme selle nimel, et tulevikus oleks noorte ja teiste Pärnu elanike elu veel parem kui praegu," selgitas Tšitškan. "Esitame Pärnu linnavolikogule eelnõusid, eelnõude toetuskirju ja parandusettepanekuid. Vajadusel toimuvad kohtumised, arutelud ja ümarlauad, mille kaudu noortekogu liikmed esindavad noortehäält ning arvamust."



Korvpalliväljakuid said värske väljanägemise


Aktiivsed noored on suuresti panustanud linnaelu arendamisse. Hiljuti värvisid noortekogu liikmed üle kahe korvpalliväljaku piirjooned: uue väljanägemise said Munamäel ja Rannapargis asuvad palliplatsid. Kui enne sai palli niisama rõngasse loopida, siis nüüd on olemas korralikud väljakut märgistavad piirjooned õige mängu tarvis.



Noortekogu kultuuri- ja spordikomisjoni liikme Liisa Rebase teatel tekkis idee sellest, et märgati: neil kahel väljakul puuduvad piirjooned reeglipärase mängu mängimiseks. "Pöördudes Pärnu linnavalitsusse, saime väga positiivse tagasiside, sest linnavalitsus andis lahkelt meile värvimiseks vajalikud tarbed ja värvi," rääkis Rebane.



Tänavu mais kirjutas noortekogu projekti linna prügikastide kohta. "Tahame prügikastid ära värvida, et need oleksid kirjud ja värvilised, peal igasugused liblikad, lilled ning mutukad," kirjeldas Tšitškan. Nüüdseks on tulnud projektile positiivne vastus ja aasta lõpus asub noortekogu tegema prügiteemalisi voldikuid. Peale selle on noortel plaan korraldada järgmiseks aastaks prügikastide disainikonkurss kõigile Pärnu koolinoortele. Võidutööd kantakse prügikastidele.



Noortekogu üks eesmärke on paigutada sõidugraafikud igasse linna bussipeatusesse, kus puudub ootekoda. Esimene samm on juba tehtud. "Oleme küsinud reklaamifirmadelt pakkumisi ja üks reaalne näidis on juba olemas," kinnitas Tšitškan. "Nüüd jääb vaid üle projekt kirjutada ja raha hankida."



Noortekogu on jaotunud nelja komisjoni: majandus- ja sotsiaal-, spordi- ja kultuuri-, heakorra- ja planeerimis- ning hariduskomisjon. Igal komisjonil on oma tegevusala, mille kallal pingsalt tööd tehakse. Noortekogu juhatusse kuuluvad esimees, aseesimees ja infojuht.



Rahaliselt toetab linnavalitsus


"Hariduskomisjoni päevakorras on koolielu positiivsete ja negatiivsete külgede kaardistamine," seletas Tšitškan. "Haridusnõunikuga koostöös loodetakse saadud info edastada Pärnumaa koolijuhtide ühendusele."



Pärnu noored on esindatud linnavalitsuse komisjonides, näiteks haridusprojektide läbivaatamise, linna õpilaste premeerimise ning õpilas- ja üliõpilasstipendiumide määramise, Pärnu linna aasta noorsootöötaja nimetuse omistamise ja preemia määramise komisjonis.



Peale selle kuulub viis noortekogu liiget linnavolikogu noortekogu komisjoni, mis arutab volikogu menetletavaid ja noori puudutavaid teemasid.



Rahaliselt toetab noortekogu Pärnu linnavalitsus, millega noortel on väga head suhted.



Noorte seisukohalt peaks suvepealinn olema atraktiivne ja inimesi ligi tõmbama. "Linnas peaks toimuma üritusi eri sihtgruppidele ja selleks saaks ära kasutada meie suurepärast asukohta," leidis Tšitškan.



Praegu on noormehe arvates linna suurim puudus see, et Pärnu gümnaasiumilõpetajad kipuvad pärast ülikooliõpinguid kodulinnast ikkagi eemale jääma.



Kui mõni aktiivne noor tahaks noortekoguga liituda, tuleks tal võtta ühendust oma kooli või organisatsiooni praeguse noortekogu liikme või kooli juhtkonnaga. Liitumiseks tuleb täita avaldus, mille leiab leheküljelt www.noored.parnu.ee, ja saata see ühele juhatuse liikmeist. Avaldusega võib minna avalikule üldistungilegi.



Liikmete vastuvõtu üle otsustab noortekogu istungi häälteenamus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles