Marsi-kulgur Curiosity jäädvustas päikesevarjutuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Curiosity jäädvustatud päikesevarjutus Marsilt vaadatuna. Päikest varjutas Marsi kuu Phobos
Curiosity jäädvustatud päikesevarjutus Marsilt vaadatuna. Päikest varjutas Marsi kuu Phobos Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA Marsi-kulgur Curiosity jäädvustas väga teravad pildid Punasel planeedil nähtud päikesevarjutusest.

Curiosity tabas 17. augustil oma kaamera abil, kuidas Marsi kuudest suurem Phobos varjas enamiku Päikesest, edastabfoxnews.com.


«Curiosity aja järgi nägi see aset natuke enne keskpäeva, kui Phobos oli Marsile kõige lähedasemas punktis. Kuud oli näha suuremana kui teistel aegadel. Tegemist oli peaaegu täieliku päikesevarjutusega, mida kunagi Marsilt nähtud on,» sõnas USA Texase A&M ülikooli teadlane Mark Lemmon.

Phobos ei varjutanud Päikest täielikult, vaid nähtava ketta ääreosa jäi katmata. Tegemist oli niinimetatud tuleringi varjutusega.

Phobose diameeter on 22 kilomeetrit, teise Marsi kuu Deimose läbimõõt veelgi väiksem.

Paljud teadlased on arvamusel, et need Marsi kuud on tegelikult asteroidid, mis jäid kaua aega tagasi Punase planeedi gravitatsiooni lõksu.

Väike Phobos varjutas siiski enamiku Päikesest, sest kuu liigub Marsist vaid 6000 kilomeetri kaugusel. Meie planeedi kaaslane liigub aga hoopis kaugemal – 384 600 kilomeetri kaugusel.

Phobosel kulub Marsi ümber tiiru tegemiseks kaheksa tundi, kaugemal asuval Deimosel aga üle 30 tunni. Deimos liigub Marsist 20 070 kilomeetri kaugusel.

Teadlaste sõnul ei jää Marsi kuud samale orbiidile. Deimose liikumiskiirus on suurenemas ja trajektoor muutumas. Phobose kiirus seevastu on kahanemas.

Arvatakse, et järgneva 10 – 15 miljoni aasta jooksul hävitab Marsi gravitatsioon Phobose.

Nii Curiosity, kui ka vanem kulgur Opportunity jälgivad pidevalt Marsi kuid.

«Saime väga detailsed pildid 17. augusti päikesevarjutuse kohta. Phobos oli asendis, millest jäi mulje, et on ideaalselt Päikese keskel,» sõnas Lemmon.

Curiosity jõudis Marsile möödunud aasta 5. augustil. Eesmärgiks on uurida, kas Marsil võib olla jälgi mikrobioloogilise elu kohta.

Kulgur avastas Marsi paigast, mis kannab nime Yellowknife Bay, et seal võis kunagi elusorganisme leiduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles