Elu sai alguse Marsil ja siis liikus Maale?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marss
Marss Foto: SCANPIX

Teadlaste sõnul olid Marsil kunagi Maaga väga sarnased tingimused ja atmosfäär.

USA molekulaarveolutsiooni uurimise fondi teadlase, biokeemik Steven Benneri arvates võis elu alguse saada Marsil ja sealt liikuda Maale, edastab Discovery News.

Nüüd on Marss aga kuiv ja külm kõrb ning sealne atmosfäär liiga õhuke, et see kaitseks planeeti kosmilise- ja päikesekiirguse eest.

Kuid umbes neli miljardit aastat tagasi olid Marsil ookeanid ning voolava veega jõed.

«3,4 – 4 miljardit aastat tagasi olid tingimused teised. Nende kahe planeedi keskkonnad olid väga sarnased. Maal hakkas neis tingimustes elu tekkima, miks ei võinud see nii olla ka Marsil?» küsis NASA teadlane Carol Stoker.

Benneri ja ta kolleegide sõnul võis olla nii, et esmalt tekkis Marsil elu ja alles siis Maal. Nad tõstsid esile elementi, mis kannab nime molübdeen ning mille oksüdatsioon mängis elu tekkes tähtsat rolli.

«Võimalik, et kolm miljardit aastat tagasi ei olnud Maa atmosfääris veel piisavalt hapnikku molübdeeni oksüdatsiooniks ja elu tekkeks. Marsil oli aga seda piisavalt,» selgitas Benner.

Hiljem jõudsid Marsi juurest pärit meteoriidid, millel olid elu algmed, Maale ning käivitasid siin elu.

Teadlaste sõnul mängis molübdeen elu tekke mehhanismis väga suurt rolli. Marsil elu tekke kasuks räägib ka asjaolu, et kunagi oli seal üsna piisavalt kuiva pinnast, kus nii-öelda eluseemned said areneda. Maal oli sel ajal veel liiga märg ja niiske.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles