Pildid: Peruust leiti skelett, mis viitab müstilisele ja brutaalsele naiste juhitud ühiskonnale

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Arheoloogid avastasid Peruust naiseskeleti, mis võib kuuluda 1200 - 2000 aastat tagasi eksisteerinud müstilise ja brutaalse kultuuri preestrinnale.

Hispaania konkistadooride eelse ajastu matuskamber leiti juuli lõpul Peruu põhjaosas asuvast Chepeni provintsist, edastab Huffington Post.

Teadlaste arvates võis see preestrinna olla iidse Moche kultuuri ja ühiskonna juht.

See kultuur domineeris Peruu põhjaaladel umbes 2000 aastat tagasi ning selle kultuuri esindajad rajasid suuri püramiide. Moche kultuur kadus järsku. Nimetus Moche tuleneb nende pealinna nimest.

Teadlased on pikka aega püüdnud lahendada Moche kultuuri ootamatut kadumist. Teada on, et selle kultuuri esindajad tegelesid julmade võitluskunstidega, milles kaotajad toodi ohvriks.

Chepenist leitud preestrinna oli maetud koos lapsega ja ta ohvriks toodutega.

Viimastel aastatel on Peruust leitud veel samasuguseid preestrinnade jäänuseid.

«Need leiud näitavad, et naised ei viinud seal läbi rituaale, vaid hoopis juhtisid ühiskonda. Viimane leid viitab, et tegemist oli kõige kõrgema preestrinnaga. Oleme seni leidnud vaid naiste, mitte meeste matmispaiku,» teatas väljakaevamiste juht Luis Jaime Castillo.

2006. aastal avalikustati, et leiti paljude tätoveeringutega naismuumia hauakamber, kus oli lisaks temale ka relvi ja aardeid. Teadlaste sõnul võis Lady of Cao nimeks saanud naine valitseda Mocha kultuuris millalgi 1600 – 1700 aastat tagasi ning ta suri sünnitusel.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles