Eghert-Sören Nõmm osaleb esimese eestlasena telesaates «So You Think You Can Dance»

Anu Saagim
, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

EGHERT- SÖREN NÕMM on esimese eestlasena osalemas maailmakuulsa ameerika telesaate «So You Think You Can Dance» Ukraina versioonis «Tancujut Vsje».

Eghert-Sören Nõmm on 20-aastane noormees, keda Eesti üldsus teab juba nelja aastasest peale,  kui ühte rõõmsameelset ja andekat tantsupoissi.

Oma esimese intervjuu telepublikule andis ta «Kahvli» saates 5-aastaselt võistluse «Eesti Ministaar» võitjana ning juba siis ütles Hannes Võrno, et kui inimese nimi on Eghert-Sören, siis kindlasti kuuleme me kõik tulevikus temast veel ja veel.

Just nii ongi läinud ning ikka ja jälle on Eghert jäänud silma eesti publikule oma tantsimise ja esinemistega. Lisaks oma trupiga esinemistele oli ta pikalt üheks  Getter Jaani tantsupoisiks ja käis isegi Eurovisioonil Eestit esindamas.

Sellele järgnes osa Estonia teatris «Pipi Pikksuka» lavastuses, Nukuteatris «Libahundi» lavastuses, populaarseima telesaate «Su nägu kõlab tuttavalt» tantsijana, suur hulk esinemisi ja võistlusi nii siin,  kui ka väljaspool Eestit.

Eghert töötab juba aastaid ka SIXTINA tantsu- ja modellikoolis tantsutreenerina ja on ka endanimelise tantsutrupi «Sir N» treener ja koreograaf.

Eghert , palun tutvusta Elu24 lugejatele, mida kujutab endast see vinge projekt, millega oled viimasel ajal tihedalt seotud olnud?

«So You Think You Can Dance» on televisiooni tantsuvõistlus, mille loojateks on «American Idol»  produtsendid Simon Fuller ja Nigel Lythgoe.

Hetkel jookseb Ameerika televisioonis sel saatel juba 10. hooaeg ning võistlus on saavutanud ülisuure populaarsuse kogu maailmas. Tänaseks on oma maa või regiooni võistluse korraldusõiguse ostnud juba 25 riigi televisioonid.

Eestile kõige lähemal olevatest maadest toimus Skandinaavia projekt ühekordselt 2008. aastal ja Leedus 2010. aastal. Ukraina versioonil «Tancujut Vsje» on sel aastal juba kuues hooaeg algamas, kuhu on sisse toodud esmakordselt mitmeid suuri muudatusi kogu senise saate ajaloo kestel.

Nad said õiguse kaasata ka ümberkaudsete maade tantsijaid ning muuta mitmes olulises punktis saate formaati. Uus formaat hakkas isegi Ameerika produtsentidele nii väga meeldima, et järgmisel,  11. hooajal plaanivad nad osta juba Ukraina STB käest ka selle uue versiooni õigused.

Milised on võistlusele pääsemise võimalused ja saate ülesehitus?

Nagu ka teistel talendivõistlustel toimuvad kõigepealt castingud, kus valitakse välja saate tegijate poolt need tantsijad, keda kutsutakse oma oskusi juba professionaalidest koosneva žürii ette näitama.

Castingud võistluse jaoks toimusid juba alates kevadest kõigis suuremates Ukraina linnades, Venemaal , Valgevenes, Kirgistanis, Gruusias ja isegi Ungarist ning Inglismaalt oli tantsijaid, kes soovisid saatwes osaleda. 

Baltikumi casting oli aprillis Riias ja seal näitasid oma oskusi siis lätlastele lisaks ka leedukad ja eestlased. Märtsist alates toimunud castingutelt valiti tuhandete hulgast välja need, keda kutsuti Ukraina üheksas linnas toimunud eelvoorudesse saate põhikohtunike ette esinema.

Ka nendes üheksas linnas toimunud eelvoorudes oli kokku ikka mitu tuhat tantsijat, kes kõik tahtsid oma oskusi proovile panna. Igast sellest voorust saavad edasi juba järgmisesse vooru vaid üksikud.

Lõpuks valitakse kõigi üheksa eelvooru põhjal välja kokku 172 tantsijat, kelle hulgast nädalase tantsulaagri põhjal selgitatakse välja kõigepealt TOP 100, siis TOP 50 ja lõpuks 30ne hulgast TOP 20.

Edasi selgitab juba professionaalne saate žürii nende 20ne hulgast, kuu aega kestva väga pingelise võistluse käigus, välja TOP 10, kelle paremusjärjestus selgub televaatajate häälte põhjal.

Mida peab üks tantsija oskama, et sellele võistlusele üldse pääseda?

Eks igal tantsijal on väljakujunenud üks lemmikstiil, milles ta kõige tugevam on. Sellel võistlusel aga pannakse tantsija situatsioonidesse, kus näiteks breikaril või hip hop tantsijal tuleb õppida ühe ööga ka ladina - või standard tants selgeks. Või siis hoopis contemporary, jazz või broadway stiilis tants.

Samas tuleb ka klassikalise taustaga baleriinidel õppida ühe ööga hoopis selgeks hip hop, krump, locking või popping. Proovile pannakse tantsijate füüsilise ja psüühilise koormuse taluvus, oskus töötada individuaalselt professionaalide juhendamise all, tundmatu partneriga või terve grupiga.

Kogu võistluse idee ongi selles, et näiteks TOP 20ne hulka saanud tantsijad õpiksid saate jooksul selgeks ka enda jaoks täiesti uued tantsustiilid, mida nad pole kunagi varem võib-olla proovinudki.

Sel aastal ootab TOP 20 tantsijat ees lisaks erinevate tantsustiilide õppimisele ka mitmed suured katsumused. Tantsitakse tules ja vees, kaasatakse isegi püütonid. Väikese ülevaate saates tulevatest momentidest näeb «Tancujut Vsje» saate treileritest loo lõpus.

Kui kaua sina juba tantsimisega tegeled ja milliseid stiile ise põhiliselt harrastad?

Eks ma üks tantsufanaatik olen sellest hetkest alates, kui jalad mind kandma hakkasid. Pisikesest peale olin emaga kogu aeg kaasas SIXTINA Tantsu - ja modellikooli treeningutel, kus ma siis jälgisin pingsalt mida suurtele lastele õpetati.

Kodus proovisin pärast kõike omamoodi järgi teha. Päris treeningutel hakkasin regulaarselt osalema viie aastasest peale. Tänaseks alustab SIXTINA oma 24. hooaega ja mina olen seega olnud selles koolis juba 15 aastat.

Nüüd õpetan treenerina seal noori tantsima ning ise tantsin enda loodud eliitgrupis «Sir N». Väikesest peale on tulnud õppida mitmeid erinevaid tantsustiile. Alles praegu saan aru, kui oluline oli minu esimese treeneri Ljudmilla Beljakova sunduslikud klassika treeningud.

Lapsena tundus see igav ja venitamised valusad, aga ilma kõige selleta tantsijaks ikka ei saa küll. Kahetsen, et isegi veel rohkem veel akrobaatikaga ei tegelenud. Praegu oleks mul kõike seda veel väga vaja juurde õppida.

Minu enda tänaseks väljakujunenud lemmikstiiliks on New Style Hip-Hop, Jazz-Funk ja Lyrical Hip-hop, aga väga tahan juurde õppida korralikult veel ka Contemporary stiili. Kindlasti hakkan  nüüd uuest õppeaastast kõiki enda oskusi oma vanadele ja uutele õpilastele edasi andma. Treenerina olen ma nõudlik ja eeldan, et õpilased tulevad treeningule trenni tegema, mitte lihtsalt ei käi trennis.

Millal saade eetris hakkab olema ja kuidas sinul seal läheb?

Esimene saade on eetris 30. augustil ja sealt edasi iga nädala reedel kell 20.00 kanalil STB kuni detsembri lõpuni välja. Eesti publik saab saateid jälgida ilmselt internetist aadressil www.dance.stb.ua

Kuidas mul selles saates läheb ma avaldada ei tohi. Osa saateid on küll tehtud, aga osa on veel ees. Nii palju ainult võin öelda, et Baltikumi castingult pääsesin edasi Kiievis toimunud järgmisesse vooru, kus mul tuli oma soolotantsudega juba saate põhikohtunikele muljet jätta.

Mis sealt edasi toimub, saate teada saadetest. Võin aga julgelt väita, et see on olnud minu senise tantsijakarjääri kõige vingem kogemus ja innustanud mind kõvasti ise tantsimist veel väga palju juurde õppima.

Edu Eghertile ka Elu24 fännide poolt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles