Surma piiril aju aktiivsus kasvab

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surma piiril aju aktiivsus kasvab
Surma piiril aju aktiivsus kasvab Foto: SCANPIX

USA Michigani ülikooli teadlaste sõnul saab selgitada surma piiril käinute äärmuslikke kogemusi ja nägemusi aju elektrilise aktiivsuse kasvuga.

Surevate rottidega tehtud katse paljastas, et natuke enne surma loomade ajutegevus intensiivistus, kirjutab BBC.

Teadlaste arvates toimub midagi samalaadset ka inimeste ajus kui nad kogevad sellist kõrgendatud teadvuse seisundit.

«Siiani on arvatud, et pärast kliinilist surma kui verevool ja hingamine lõppeb kahaneb aju aktiivsus. Uuring näitas, et nii see ei ole,» sõnas uuringut juhtinud Jimo Borjigin.

Surmasuus ära käinud inimeste kogemustest on teada, et nähakse erksat valgust, ruumi kadumist ja elupiltide silme eest läbi jooksmist. Kuna inimestel on seda raske uurida, siis tehti katsed rottidega.

Katses peatati rottidel südametöö 30 sekundiks ning neil tekkis kõrgsagedusega ajulainete ehk gamma-ostsillatsioonide järsk lisandumine.

Kõrgsagedusega ajulaineid seostatakse neuronite töö ja teadvusel olekuga.

Rottide juures leiti, et neil oli neid ajulaineid pärast elutegevuse lakkamist isegi rohkem kui elus ja hea tervise juures loomadel.

Borjigini sõnul saab sellega selgitada surmaeelseid nägemusi.

«Teada on fakt, et surma eelselt nähakse valgust, mis võib viidata, et visuaalse osaga tegelev ajukoore osa on väga aktiivne. Seda tõendab gamma-ostsillatsiooni lisandumine,» nentis teadlane.

Nende avastuste kinnitamiseks tuleks teha veel uuringuid inimestega, kes on kogenud kliinilist surma ja keda on elustatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles