Mida panna jaanipäeval lauale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Varblane
Kaetud kartulipoolikud

Lõigake toored kartulid pooleks, seest tühjaks õõnestada pole vaja. Laotage poolikud õlisele ahjupannile ja küpsetage 225 kraadi juures pehmeks ja alt pruuniks. Seejärel raputage igale kartulipoolikule soola ja tõske peale täidisekuhi. Pange uuesti ahju, hoidke seal paar minutit, kuni juust on sulanud.

Esimene kate
1 suvikõrvits
1 sibul
0,5 karpi kodujuustu (150 g)
1 sibul
1 küüslauguküüs
1,5 dl riivjuustu
soola

Praadige väiksed suvikõrvitsakuubikud, hakitud sibul ja küüslauk koos pehmeks. Lisage riivjuust ja kuumutage, kuni juust on sulanud. Lõpuks lisage kodujuust.

Teine kate
100 g sinki
100 g juustu
0,5 dl kohvikoort
Singikuubikud segada riivjuustu ja kohvikoorega.

Šašlõkk äädikamarinaadis

1 kg liha
2 tl soola
1 tl suhkrut
1/4 tl musta peent pipart
0,5 l vett
2 tl äädikat
5 sibulat

Oleksin kasutanud guljašiliha, aga kuna enne jaanipäeva oli sellest kaubast suur puudus, lõigati mulle turul sea kintsulihast sobivad tükid. Lisasin vette soola, pipart, äädikat, liha ja sibularattad, segasin läbi, katsin kaanega ja jätsin 24 tunniks külmkappi marineerima.

Pange lihatükid ja sibularattad tihedalt üksteise kõrvale grillvarda otsa. Ise ma küll ei grillinud ja mul polnud ka aega kõike täpselt ajaliselt jälgida, aga liha valmimiseks kulus umbes tund.

Kui enne olin lugenud internetikommentaare, milles hoiatati äädikamarinaadi eest, mis pidi liha kuivaks tegema, siis nüüd lükkan need väited ümber. Tegin samast lihatükist lõigatud lihast šašlõkki nii äädika- kui keefirimarinaadiga. Äädikaga tehtud liha tuli palju mahlasem, seevastu keefirimarinaadis tehtud liha oli tunduvalt kuivem ja tuimem.

Selle retsepti järgi tehes tuli liha hea maheda maitsega. Teinekord proovin sinna panna peene pipra asemel šašlõki maitseainet, sest keefirimarinaadiga tehes lisasin just seda ja maitse oli väga hea. Ka äädikamarinaad oli mahe: see sobib neile, kes väga teravat ei armasta.

www.toidupildid.blogspot.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles