Galerii: holokaustirong jõudis Berliini

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Holokausti näituserong jõudis Berliini. Fotol väike nimekiri lastest, kes hukkusid koonduslaagrites
Holokausti näituserong jõudis Berliini. Fotol väike nimekiri lastest, kes hukkusid koonduslaagrites Foto: Reuters / Scanpix

Juutide koonduslaagrisse vedamist käsitleva näituse paigaks olev muuseumirong jõudis eile Berliini.

Tuhanded inimesed seisid järjekorras, et seal olevat näitust näha, kirjutab STT.

Vana auruveduri veetud kaheksas vagunis saab näha fotosid inimestest, keda natsi-Saksamaa saatis koonduslaagritesse. Fotodelt on näha, et nende hulgas oli ka väga palju lapsi.

Välja on pandud ka kirjad, mida inimestel õnnestus enne rongidele panemist jaamadesse jätta.

Holokaustirongi saabumine tekitas laialdast vastukaja, kuna Saksa riigiraudtee Deutche Bahn ei lubanud seda rongi Berliini pearaudteejaama.

Raudtee juhtkond arvas, et liigne rahvamass hakkab segama igapäevast raudteeliiklust. Lisaks soovis juhtkond, et näituse korraldajad maksaksid rongi seismise eest raudteejaamas.

Pärast kodanikuaktivistide sekkumist lubas Saksa riigiraudtee holokaustirongi Berliini idaosas asuvasse jaama Ostbahnhofi.

Holokaustirong on Berliinis kümme päeva. Enne Saksamaa pealinna saabumist tegi rong tiiru Ida-Saksamaal ja seda külastas 160 000 inimest.

Rong jõuab oma sihtpunkti Poolas asuvasse Auschwitzi 8. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles