NASA lahendas 40 aasta taguse galaktilise müsteeriumi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA lahendas 40 aasta taguse galaktilise müsteeriumi
NASA lahendas 40 aasta taguse galaktilise müsteeriumi Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA teadlased lahendasid 40 aasta taguse müsteeriumi Magellani gaasijoa päritolust. 

Magellani gaasijuga leiti 1970. aastatel raadioteleskoopide abil, kuid siis ei teatud, kas see on pärit Suurest või Väikesest Magellani pilvest, edastab nasa.gov.

See juga ulatub pooleldi ümber meie Linnutee galaktika. Magellani pilved on meie Linnutee galaktikat saatvad kääbusgalaktikad.

Nüüd tehti Hubble kosmoseteleskoobi abil kindlaks, et suur osa gaasist pärineb Väikesest Magellani pilvest ning see eraldus umbes kaks miljardit aastat tagasi.

Teine väiksem osa gaasist eraldus Suurest Magellani pilvest.

Gaasi algupära sai kindlaks tehtud, kui Baltimore`i teadlasterühm Andrew J. Foxi juhtimisel analüüsis Hubble´i abil raskete elementide nagu hapniku ja väävli kogust gaasijugade erinevates osades.

Abiks võeti kauged kvasarid, mille pärit valgus kulgeb läbi gaasijoa.

Teadlased leidsid elemendid jälgides, kuidas need absorbeerisid ultraviolettvalgust.

Gaasijoa enamikus osades on hapniku ja väävli kogus ühtlane ja samasuguses koguses nagu see oli Väikeses Magellani pilves kaks miljardit aastat tagasi, mil see gaasijuga tekkis.

Gaasijoa neis osades, mis on aga Magellani pilvedele lähemal, oli väävlit märgatavalt rohkem.

«See gaaspiirkond on oma koostiselt väga sarnane Suure Magellani pilvega. See näitab, et Suur Magellani pilv irdus kaua aega tagasi Linnuteest,» nentis teadlane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles