Suurbritannia avalikustas kõne, mida kuninganna oleks pidanud Kolmanda maailmasõja puhkedes

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elizabeth II
Elizabeth II Foto: SCANPIX

Suhted Nõukogude Liidu ja lääneriikide vahel muutusid 30 aastat tagasi nii teravaks, et Suurbritannia kuninganna Elizabeth II jaoks kirjutati kõne selle tarbeks kui peaks puhkema Kolmas maailmasõda tuumasõja näol.

Kõnes kutsub kuninganna britte sõjahullusega silmitsi seistes jääda ühtseks ja kindlaks, edastab Reuters.

Seda ohu puhuks kirjutatud kõnet, mis nüüd avalikustati, ei kandnud kuninganna kunagi ette.

See kõne algab kuninganna pöördumisega oma rahva poole nagu ta teeb seda tavaliselt jõulude ajal.

«Kolm kuud tagasi pöördusin teie poole jõulurõõmu sõnumiga. Nüüd, mil sõjaõudus on jällegi maailma laastamas peab meie kangelaslik riik uuesti olema valmis ellujäämiseks,» oleks kuninganna kõnes öelnud.

Selle kõne oleks kuninganna tele-eetri vahendusel pidanud ette kandma 1983. aasta kevadel, kui Nõukogude Liidu ja USA suhted olid väga halvaks muutunud. USA tollane president Ronald Reagan nimetas Nõukogude Liitu kurjuse impeeriumiks.

«Ma ei ole kunagi unustanud kurbust ja uhkust, mida mina ja mu õde tundsime, kui meie isa (kuningas George VI) pidas 1939. aastal Teise maailmasõja puhkedes raadiokõne. Ma ei oleks siis kunagi uskunud, et ka minul tuleb kunagi sarnane kõne pidada,» oleks Elizabeth II lausunud.

Kuninganna oleks oma kõnes maininud ka oma poega, prints Andrewd, kes sel ajal teenis Briti mereväes.

«Perekonnad hoiavad kokku ning võtavad enda juurde ka neid, kes on üksinda. Meie maa ühtsust ja ellujäämistahet ei saa hävitada,» jätkus kõne.

See Briti rahvusarhiivis olev kõne avalikustati seoses sellega, et selle puhul lõppes 30 aasta pikkune riigidokumentide salastatuse tähtaeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles