Kõrgemad temperatuurid muudavad agressiivsemaks?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgemad temperatuurid muudavad agressiivsemaks?
Kõrgemad temperatuurid muudavad agressiivsemaks? Foto: SCANPIX

USA California ülikooli uuring näitas, et kliimasoojenemine ja kõrgemad temperatuurid muudavad inimesed agressiivsemaks.

Iga tõusnud kraadiga oli vägivalda ning sõjalisi konflikte enam, edastab AP.


Teadlased analüüsisid 60 uuringut, milles käsitleti suurte impeeriumide kokkuvarisemist, tänapäeva sõdu, kuritegevuse taset USAs, laborisimulatsiooni sellest, kuidas politsei langetab tulistamise või mittetulistamise kohta otsuse ning isegi seda, kuidas temperatuur mõjutab pesapallimängu.

Nad leidsid, et erinevatel sajanditel aset leidnud vägivalda seob üks faktor – väga kuum ja kuiv ilm ning kõrged temperatuurid.

Uuringu tegijate sõnul on see otsene tõend, et kliima on konfliktide põhjustajaks.

«Kliima halvenedes püütakse oma pingeid välja elada kaaslastele haiget tegemise teel,» lausus teadlane Solomon Hsiang.

Teadlased uurisid ka seda, kuidas ekstreemsetes kliimatingimustes ühte või teist liiki vägivald tekib.

Hsiang selgitas, et näiteks ekvatoriaal Aafrikas kasvatas temperatuuri iga kraaditõus 11 – 14 protsendi võrra vägivaldseid konflikte.

USAs aga kasvas vägivald iga kraaditõusuga 2 – 4 protsenti.

Asjatundjate sõnul kerib Põhja-Ameerikas ja Euraasias 2065. aastaks temperatuur süsinikdioksiidi suureneva koguse tõttu mitme kraadi võrra.

Globaalselt aga kerkivad samuti temperatuurid. See tähendab, et Aafrikas võib tulevikus selle tõttu olla 40 – 50 protsenti rohkem sõdu kui kliimasoojenemist ei oleks.

Hsiang lisas, et laboris tehtud politsei tulistamise simulatsioon näitas, et politseinik langetas otsuse tulistada kui temperatuur oli ruumis kõrgem. Pesapallimängijate agressiivsus aga oli tipus siis, kui õhutemperatuur oli kõrgem

Teadlane lisas, et maiade tsivilisatsiooni kokkuvarisemises 1200 aastat tagasi mängis suurt rolli kliimamuutus, temperatuuride tõus ning kuivus.

Ohio ülikooli psühholoogi Brad Bushmani sõnul muutuvad inimesed kuumas agressiivsemaks organismis toimuvate muutuste tõttu. Kuumas südame- ja veresoonkonna ning lümfi töö kiireneb ning kogu organism on erutusseisundis. Seda püütakse leevendada näiteks läbi vägivalla.

Asjatundjate arvates võib maailmas lähiajal veel väga karme sõjalisi konflikte ette tulla, sest kliimasoojenemine jätkub.

Samas on ka neid teadlasi, kelle arvates kaine mõistus, tehnoloogilised saavutused, poliitika ja tervishoid aitavad selliseid konflikte ennetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles