Komeet ISONit peetakse sajandi komeediks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Komeet ISON
Komeet ISON Foto: SCANPIX

Teadlaste sõnul saab selle aasta oktoobri lõpust alates näha komeet ISONit.

Colombia Antioquia ülikooli astronoomi Ignacio Ferríni sõnul on selle komeedi puhul tegemist nii-öelda sajandi komeediga, edastab Huffington Post.

«Komeet ISON on ebatavalise käitumisega, sest ta on pika aja jooksul väga ere olles 15 korda heledam kui Kuu,» selgitas teadlane.

Ta lisas, et Hubble´i kosmoseteleskoop jäädvustas ISONi 8. mail 2013 ning siis liikus see Jupiteri ja Marsi orbiidil kiirusega 76 800 kilomeetrit tunnis.

28. novembril 2013 on komeet ISON Päikese näivast pinnast 1,16 miljoni kilomeetri kaugusel.

Kuna see komeet on Päikesele üsna lähedal, siis on ta jälgimine mõnevõrra keeruline. Samas peaks see komeet olema vaadeldav ka päeva ajal.

Selle aasta detsembris liigub ISON Päikesest eemale ja ka heledus hakkab kahanema. Teadlaste sõnul võib sel komeedil tekkida pikk saba.

ISON on Maale kõige lähemal 26. detsembril, mil ta peaks olema üsna hästi vaadeldav.

Teadlaste kinnitusel peaks seda komeeti olema näha kuni järgmise aasta jaanuari keskpaigani.

Uuringute andmetel on ISONI puhul tegemist komeediga, mille tuuma diameeter on 4,8 – 6,5 kilomeetrit.

Komeedi ISON avastasid möödunud aasta septembris Vene Kislovodski amatöörastronoomid Vitali Nevski ja Artjom Novitšonok. See komeet sai oma nime vaatlusaparaadi ehk International Scientific Optical Network (ISON) teleskoobi järgi.  

Amatöörastronoomid ei ole ainsad, kellele see komeet huvi pakub. USA kosmoseagentuur NASA uurib seda nii maal kui kosmoses olevate vaatlusseadmete abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles