Õnne sünnipäevaks, Iff!

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Duett Maarja-Liis Ilusaga oli loomulikult «Kaelakee hääl», mis esindas Eestit 1996. aasta Eurovisiooni lauluvõistlusel.
Duett Maarja-Liis Ilusaga oli loomulikult «Kaelakee hääl», mis esindas Eestit 1996. aasta Eurovisiooni lauluvõistlusel. Foto: Irina Mägi / Meie Maa

Vaatamata erakordselt külmale ja sombusele õhtule kogunes reedel ligi 5000 inimest Kuressaare piiskopilinnuse parki, et rahva lemmikule Ivo Linnale tema juubeli puhul õnne soovida.



Reede pärastlõunal tundub, et kogu Kuressaare on elevil. Kuigi rahvast on linna peal vähe liikvel, on kõikjal läbivaks jututeemaks õhtune Ivo Linna 60. sünnipäeva kontsert.



Usutavasti on kohalikke vähe näha kahel põhjusel – nad teevad mõne tunni pärast algavaks sündmuseks kodudes ettevalmistusi, teiseks aga hoiab inimesi nelja seina vahel koerailm. Kella kolme paiku pärastlõunal näitab kraadiklaas vaid 11 soojakraadi, taevaluugid on valla ning külmale vihmale ei näi lõppu tulevat.



Vaikuse lõpp


Poole kaheksaks on vihm üle jäänud ja linna vaikelule saabub lõpp – tuhanded inimesed voorivad linnuse poole. Oli ju veel mõne kuu eest tänane kontsert piletilevitajate müügiedetabelis kohal number kaks, Ifi juubelit edestas vaid laulupidu.



Rahvast on platsil lõpuks koos napilt alla 5000 inimese, ehkki kontserdipääse on kohapealt ostes krõbedama hinnaga kui tavaline suvetuurikontsert.



Ja kui enamasti võib Eestis esineva artisti nänniletti kohata peaasjalikult välismaa lauljate puhul, on seekord teisiti. Valikust leiab mitmeid Ifi näo ja näota T-särke, viimaseid kaunistab kiri «Sangar seiklusfilmis» või «Kikilips teeb mehe šikiks».



Mõni minut pärast kella kaheksat astub juubilar lavale: «See on nii seatud, et aeg ei peatu,» laulab Iff juubeldavale rahvale Tõnu Aare kirjutatud hitti, taustalauljateks sädelevasse lillasse rõivastunud Dagmar Oja ja Kaire Vilgats.



«Täna näete sellel laval suurepärast orkestrit ja paljusid sõpru, kellega mind on aastakümned kokku viinud,» sõnab Iff sissejuhatuseks.



Sünnipäevalaps laulab rahva seas istuvale Imbi Linnale laulu, et kui hea on ärgata ning teda kui oma kingitust märgata. «Päev, mis möödub sinuta, see ei lähe arvesse,» kinnitab mees.


Kontsert kulgeb tõrgeteta – Iff esinebki vaheldumisi sõpradega, andes esinemisjärje ka Marju Länikule, Anne Veskile, Hanna-Liina Võsale, Maarjale, Koit Toomele ja Tõnis Mägile.



«Oh, Ivo Linna tähendab minu jaoks palju. Noorpõlveaastad,» õhkab Soome linnast Oulust spetsiaalselt kontserdile saabunud šikis ülikonnas ehitaja Aivar Vaher. «Hakkasin juba öösel kell kaks liikuma, et õigeks ajaks jõuda. Ma teda muidu varem näinud polnudki, kui ainult pildi pealt.»



Veelgi võimsam tuur


Lõpetuseks kogunevad kõik artistid lavale, et üheskoos ka Alo Mattiiseni laule laulda.


«Tähti üheks õhtuks / meist kergelt tulla võib / ja homme juba kustume / kui poleks olnud olemaski meid...» kaigub linnusepargis ühislaul, ent lõpetama jääb enam kui kolm tundi kestnud laulumaratoni «Julge laul».



Iff jagab lava juures lahkesti autogramme, kuid ega õhtu ligi kolmesaja esineja, sugulase ja sõbra seltsis otsa saa. Nende jaoks uhke sünnipäevapidu Kuressaare kuursaalis alles algab.


Kingitustest koguneb lava taha igatahes terve hunnik ning kõigi suureks üllatuseks astub Iff sealgi lavale, et koos Rock Hoteliga minikontsert anda.



Kes aga läinud nädalavahetusel Kuressaarde ei sattunud, ärgu heitku meelt. Iff on kontserdikorraldajaile lubanud, et 17.–26. juulini kestev sünnipäevatuur tuleb veelgi võimsam.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles