Inkad uimastasid ohvriks toodud lapsed

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsmuumia
Lapsmuumia Foto: SCANPIX

Argentinast leitud kolme muumia uurimine paljastas, et inkad uimastasid ohvriks toodud lapsed.

Teadlaste sõnul manustati lastele kuid ja nädalaid enne ohverdamist nii narkootilisi aineid kui alkoholi, edastab BBC.

Suurbritannia Bradfordi ülikooli teadlase Emma Browni sõnul seisab Hispaania konkistadooride kroonikates, et lapsi toodi ohvriks mitmetel põhjustel – inkade jaoks tähtsal elupöördel, sõja ja looduskatastroofide ajal ning rituaalidest lähtuvalt.

Laste mumifitseeritud kehad avastati 1999. aastal 6739 meetri kõrguselt Llullaillaco vulkaani tipu juurest. Tegemist oli kolme lapsega, kes olid sinna maetud ja looduslikul viisil mumifitseerunud.

Ohvriks oli toodud 13-aastane tüdruk ning 4 – 5-aastane poiss ja tüdruk.

Need lapsed kaotasid elu umbes 500 aastat tagasi ajal, mil inkade impeerium oli oma õitsengu tipul ning enne seda, kui saabusid eurooplased.

«Nende mumifitseerumine on hämmastav. Tegemist võib olla kõige paremini säilinud muumiatega. Nad olid sellises asendis, nagu oleksid maganud,» selgitas Brown.

Rahvusvaheline arheoloogide meeskond analüüsis muumiate juukseid ja neis leiduvaid kemikaale.

Leiti, et kõik kolm on oma elu viimastel kuudel tarbinud alkoholi ja kokalehti.

Ajaloolistes dokumentidest on teada, et inkade eliit kasutas alkoholi ja kokalehti rituaalides.

Kõige enam saadi andmeid teismelise tüdruku juustest, kuna need olid väikelaste juustest pikemad.

Arheloogide poolt Llullaillaco neiuks nimetatud tüdrukut võisid inkad pidada ohverdamiseks tähtsamaks kui nooremaid lapsi. Põhjus selles, et inkad eelistasid jumalaid lepitada neitsidega.

Teismelise juustest paljastus, et kokalehtede tarbimine kasvas järsult umbes aasta enne ta surma. Just siis võidi ta välja valida ohverdamiseks. Samuti muutus ta toitumine kartulipõhisest liha- ja maisipõhiseks.

«Hispaania kroonikates seisab, et inkad valisid ohvriks väga kena välimusega ja andekaid noori naisi. Inkade valitsejad saatsid oma saadikud küladesse neid otsima ja välja valima. Tüdrukud võeti nende perekondadelt,» selgitas arheoloog.

Ohvriks toodud teismeline oli paar nädalat enne oma surma ka suures koguses alkoholi tarbinud. See näitab, et ta oli pidevalt uimastatud olekus. Kolm last viidi vulkaanile, pandi sinna rajatud haudadesse ja jäeti surema.

«Teismelise juures ei ole vägivalla jälgi. Ta nägi väga kena välja, tal olid ilusad juuksed ja kenad riided. Ta jäeti rohkem kui 6000 meetri kõrgusele vaikselt surema. Külma ja alajahtumise tõttu saabus surm kiiresti,» nentis teadlane.

Neid kolme lapsemuumiat saab näha Argentinas Saltas kõrgmägede arheoloogiamuuseumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles