Hiina küla elanikud sõlmisid «surmalepingu»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina küla elanikud sõlmisid «surmalepingu»
Hiina küla elanikud sõlmisid «surmalepingu» Foto: SCANPIX

Kesk-Hiinas asuva küla elanikud sõlmisid siduva «surmalepingu», mille kohaselt need, kes võimude  poolt tapetakse, saavad vigastada või arreteeritakse, saavad kompensatsiooni ja austuse osaliseks. 

Hunani provintsis Anhua maakonnas Chiyou külas elanikud otsustaid sellise lepingu sõlmida, sest korrumpeerunud ametnikud hakanud nende maad endale tahtma, edastab Beijing News.

Külaelanike sõnul aitab see leping seista neil oma õiguste eest.

Ligi 100 inimest kirjutas alla A-4 paberil olevale dokumendile. Sellel on ka nende sõrmejäljed.

«Kui võimuesindajad tulevad ja tahavad meie maad saada, siis kaitseme seda oma elu hinnaga. Meile on öeldud, et kui me end kaitseme, siis lastakse meie vastu käiku maffia stiilis vägivallatehnikad ning meid pekstakse läbi,» sõnas üks selle lepingu algatajaid Liu Jinbao.

Lepingus seisab, et kui keegi külaelanikest hukub võimude vägivalla tagajärjel, siis korraldatakse talle suurejoonelised matused. Vigastatutele aga kaetakse nende ravikulud. Kannatada saanud saavad ühes kuus kompensatsiooni 6000 jüaani.

Hiina maapiirkondades on illegaalsed maa anastamised saanud igapäevaseks. Kohalikud võimuesindajad müüvad sageli varastatud maid kinnisvaraarendajatele.

Sellised juhtumid onn tekitanud farmeritest maaomanikes viha ning toonud kaasa vägivalllaine. Ametnikud kasutavad maa anastamiseks gänge, kelle vastu farmerid on hakanud sõda pidama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles