Video: kummalised helid käivad kogu maailmas inimestele närvidele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kummaline heli käib kogu maailmas inimestele närvidele
Kummaline heli käib kogu maailmas inimestele närvidele Foto: Youtube

Juba pikka aega on maailma erinevates paikades kuuldud kummalisi helisid, mis närvidele käivad.

Paaril viimasel aastal hakkas selliste helide kohta tulema massiliselt teateid ning helide kohta ilmusid Youtube´i mitmed videod, edastab Live Science.

Seni ei ole suudetud ebatavaliste helide allikat kindlaks teha ning ka seda, miks need helid mõjutavad vaid teatud inimesi.

Kummaliste helide kuulmise ajalugu ulatub aga tagasi 1950. aastatesse. Neid on kirjeldatud kui närvidele käivat pidevat madalat heli, millel on erinevaid variante.

Helide kuulmiste juhtumitel on ühine see, et neid kuuldakse siseruumides olles ning need on öisel ajal valjemad kui päevasel ajal.

Samuti on need helid kuuldavamad maapiirkondades kui linnas, sest seal võivad neid summutada mitmed teised helid.

Suurbritannia akustikaeksperdi Geoff Leventhalli tehtud uuring näitas, et neid helisid kuuleb vaid kaks protsenti inimestest ning enamjaolt on need keskealised.

Kummalist heli kuulnute sõnul on see ühtlane heli, mis tekitab tunde nagu piinatakse.

«Selle pideva heli kuulmist saab võrrelda piinamisega. Lõpuks tekib tahtmine karjuda,» lausus Suurbritannias Leedsis elav ja seda kuulnud Katie Jacques.

Ta lisas, et kõige jubedam on see öösiti, sest see heli ei lase magada.

Heli kuulnutel on tekkinud peavalu, uimasus, nohu sarnased sümptomid ja unehäired.

Suurbritannia asjatundjate sõnul on kümnest enesetapust üks tingitud sellest kummalisest helist.

Üks esimesi paiku, kus seda heli kuuldi ja salvestati 1970. aastatel oli Suurbritannias asuvas Bristolis. Seda kuulis umbes 800 inimest. Siis arvati, et need helid tekitasid kohalikud tehased.

Veel kuuldi kummalist heli väga sageli 1991. aastal USAs New Mexicos Taoses. Siis ei suutnud New Mexico ülikooli teadlased selle allikat kindlaks teha.

Kanadas Ontarios osariigis Windsoris kuuldi samuti seda ning jällegi ei saadud jälile, mis selle tekitas. Austraalias Bondis on teadlased kummalisi helisid uurinud juba aastaid, samuti tulemusteta.

USAs Indiana osariigis Kokomos eraldas linnavalitsus raha, et seda heli varjata ning inimesi selle eest kaitsta. Arvati, et selle tekitas autotootja Daimler Chrysler tehas, kuid lõplikult seda ei kinnitatud.

Enamik kummalist heli uurinud teadlastest on veendunud, et tegemist on millegi tõelise, mitte massihüsteeria poolt tekitatuga.

Oletatakse, et selle taga võivad olla kõrgepingeliinid, wifi või mõned muud samalaadsed allikad.

On ka oletatud, et kummalise heli põhjuseks on madala sagedusega elektromagnetlained, mida kuulevad oma aju ehituse tõttu vaid mõningad inimesed.

Samas on välja pakutud, et heli põhjustab seismiline aktiivsus, sealhulgas ka mikromaavärinad.

Veel ühe hüpoteesi kohaselt on selle taga militaareksperimendid või allveelaevade kommunikatsiooniseadmed.

Uurija Leventhalli sõnul on müstilist heli uuritud juba 40 aastat, kuid kindlat allikat ei ole leitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles