Täiskuu mõjutab magamist ja und

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täiskuu
Täiskuu Foto: SCANPIX

Šveitsi Baseli ülikooli tehtud uuring näitas, et täiskuu mõjutab magamist ja une kvaliteeti.

Teadlased tegid magamiskatse 33 vabatahtlikuga laboritingimustes, edastab BBC.

Tulemused näitasid, et katsealustel oli täiskuu ajal raskem magama jääda ning une kvaliteet oli halvem. Seda hoolimata asjaolust, et kuud ei olnud näha ning magamisruum oli pime.

Samuti langes täiskuu ajal organismis melatoniini tase. Melatoniini seostatakse magamist-ärkvelolekut reguleerivate tsüklitega. Pimeduses toodab keha rohkem melatoniini, valges aga vähem.

Kui olla õhtul eredas valguses või kui päevasel ajal on vähem valgust, siis organismi tavapärane melatoniini tase muutub.

Teadlaste sõnul tegid nad täiskuu ajal magamise katse selliselt, et katsealused ei näinud laboratooriumis voodis olles kas on täiskuu või mitte. Katsealused magasid laboratooriumitingimustes kahel ööl ning teadlased jälgisid neid seal pidevalt.

Uuring paljastas, et täiskuu ajal muutus sügava unega seotud ajuaktiivsus ning sügavat und oli kolmandiku võrra vähem. Samuti langes melatoniini tase.

Katsealustel kulus magama jäämiseks tavapärasest viis minutit kauem aega  ning magati 20 minutit vähem.

«Kuu faasid mõjutavad und isegi siis, kui kuud ei ole näha ning kuu tsükli kohta andmed puuduvad. See näitab, et osa inimesi on Kuu muutustele väga tundlikud,» tõdesid teadlased.

Kui Kuu Maalt nähtav osa on Päikesest täiesti valgustatud, siis on tegemist täiskuuga. Kui aga Kuu kogu nähtav osa on valgustamata, siis on tegemist Kuu loomisega. Teiste Kuu faaside puhul on valgustatud ainult osa Kuust.

Kuu faasid muutuvad tsükliliselt. Tsükli pikkus on 29 päeva, 12 tundi ja 44 minutit ehk 29,53 päeva. Seda ajavahemikku nimetatakse ka Kuu ööpäevaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles