Tuleb pungi isa ja Bowie vaimne isa

Valner Valme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanameister Lou Reed aktsioonis..
Vanameister Lou Reed aktsioonis.. Foto: AP/SCANPIX.

Mees, 66-aastat vana, 45 aastat kestnud karjäär, sellistelt laivis midagi säravat enam ei ootakski, üldjuhul – tavaliselt teevad inimesed siis oma kuldaja hitte.

Legendaarne Velvet Undergroundi juhtkuju Lou Reed esitab 11. juulil Tallinnas oma 1973. aasta albumi «Berlin» – see käik esindab aga veidi teist trendi.

Nüüdsel ajal on meeldivaks tavaks kujunenud, et staarid teevad laval oma kõige staarimaid albumeid üks ühele, st esimesest loost viimaseni – ei mingeid põimikuid kogu karjäärist koos kolme kehva palaga uuelt albumilt.

Lou Reedil on selline tunnusalbum muidugi «Berlin», nagu De La Soulil on «3 Feet High And Rising» või Wu-Tang Clanil «Enter The Wu-Tang: 36 Chambers», kui täiesti meelevaldselt tuua võrdlused räpist.

Schnabeli lavastus

Kontseptteost «Berlin» on Lou Reed eraldi tahtnud lavale tuua plaadi ilmumisest peale, aga jõudis selleni alles nüüd. Tulemus on see-eest 21. sajandi vääriline. Tiimis on omaaegne «Berlini» produtsent Bob Ezrin ja Cannes’i festivali parim režissöör Julian Schnabel, kelle film «Tuukrikell ja liblikas» jookseb praegu ka meie kinolevis.

Kontsertlavastuse käigus astuvad lavale London Metropolitan Orchestra, New London Children’s Choir ja Lou Reedi bänd, milles teeb teiste seas kaasa «Berlini» salvestusel osalenud kitarrist Steve Hunter.

Lou Reedi tähendust popkultuurile saab mõõta mõne mõistega, aga need on suured mõisted. «Punk»: Lou kui selle looja; Velvet Underground oli protopungina pungim kui enamik «päris»-punki).

«David Bowie»: Bowie’t sellisena nagu me teame ehk polekski, kui polnuks tema üht suurimat eeskuju Lou Reedi – rokikangelase Ziggy Stardusti loomisel sai Bowie muu hulgas inspiratsiooni dekadentlike staaride Lou Reedi ja Velvet Undergroundi loost.

«Sex & Drugs & Rock’n Roll»: mõni võib ju olla neid asju veel rohkem teinud kui Velvet Underground, aga keegi ei ole neid elemente esitanud nii toorelt, samas ka peenelt kui Velvet Underground või Lou Reed soolona.

«New York»: Lou Reed on üks selle linna sümboleid, Bowie on nimetanud teda NY kuningaks.

Tore mees

Depressiivsus on aga märksõna Lou Reedi loomingust. Teisalt on Reed osanud eksistentsialistlikku kurbust esitada häbematult romantiliselt. Reedi loomingu paremad palad on vastus küsimustele, kuidas lihtsat kitarrimuusikat saab a) teha nii, et see puudutab masse; b) esitada nii, et imago on veel suurem kui muusika.

Vastus sõnades: Lou Reed on kunstnik, kelle jaoks elu on kunst ning kelle jaoks visuaal, kirjanduslik pool ja heli on üks tervik.

Kontsertlavastus

• Tallinna linnahallis esineb Lou Reed kavaga «Berlin» 11. juulil
• Koos Lou Reediga astuvad lavale 30 inimest – puhk- ja keelpillide ansambel, lastekoor ning staaride bänd, mille koosseisu kuuluvad peale albumi «Berlin» lindistamisel osalenud legendaarse kitarristi Steve Hunteri ka Mike Rathke (kitarr), Rupert Christie (klahvpillid), Fernando Saunders (basskitarr, vokaal), Rob Wasserman (kontrabass) ja Tony «Thunder» Smith (trummid).
• Piletid Lou Reedi kontserdile tulevad müügile sel reedel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles