Täna algab indiaanilaager!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Urb
Tarmo Urb Foto: Peeter Langovits

Täna algab Juminda poolsaarel Indiaanilaager ehk nelja päeva pikkune vaimne koosviibimine, kus saab tutvuda Põhja-Ameerika indiaanlaste kultuuri ja kommetega. Vendade Urbide poolt ellukutsutud sündmus toimub tänavu juba 17. korda.

Indiaanilaager toimub Jumindal, Siguri talus neljapäevast pühapäevani, 25.-28. juulini. Lisainfo registreerimise kohta www.indiaanilaager.ee

“Indiaanilaagri eriline atmosfäär ning sakraalsed ja rituaalsed toimingud annavad võimaluse igapäevaelus tekkinud segaduste ja pingete tasahäälestuseks, et korrastada nii vaimset kui füüsilist, seadistada psüühet edasiseks eluks. Sealsed tseremooniad ja toimingud toetavad ja õpetavad püsiväärtuste hindamist nii persoonis, sootsiumis kui looduses,” jutustab laagri olemusest Toomas Urb.

Tarmo Urbi sõnul on Indaanilaagri märksõnadeks puhastumine, ajatus ja tänutunne. “17 aastat on Indiaanilaager käinud Eestis, aga meie rahvaste sugulus ulatub aegade taha. Indiaanlased on alati eestlastest teadnud ja meid oma sugulasteks lugenud. Tegemist on meie endi geneetilise mälu värskendamisega, näiteks higitelgi tseremooniatel meie kaugete hingesugulaste juhtimisel. Neis laagrites on nii mõnigi leidnud uue suuna, uue elu ja uue lootuse,” räägib ta ning lisab, et peale laagrit astub inimene oma eluteel edasi rikkamana ja lahedamana.

Esimene Indiaanilaager toimus Eestis juba 1996. aastal, sellisel kujul nagu praegu ja mitmepäevase sündmusena on indiaanilaager toimunud 1999. aastast. Traditsioonid ja tavad, mida indiaanlased eestlastega jagavad, on pühad ja esinenud nende kultuuris juba aastatuhandeid ning tseremooniate läbiviimine nende tavapärasest keskkonnast väljaspool on väga harva esinev nähtus.

Peamiselt on oma kultuuri ja tarkust jagamas käinud indiaanirahva esindajad olnud Põhja-Ameerikast, nii ka tänavu, mil Eestit külastavad auväärne indiaanirahva pärimuse kandja ja 13 Põlisrahvaste Vanaemade Nõukogu üks asutajaliikmeid Mona Polacca (hopi/havasupai), Epifanio Carcia (zapoteca), Glen Juste, Jerry Nelson (navajo), Carl Hubbart (navajo). Kõik need tseremooniameistrid on oma kogukonnas väga lugupeetud ja hinnatud kui vanade traditsioonide edasikandjad ja elushoidjad muutlikel aegadel.

Indiaanilaagris toimub mitmeid põnevaid ettevõtmisi nii täiskasvanutele kui lastele: tervitusring, indiaani püstkoja ehk tipi ülespanek, higistamistelkide ehitamine ja sealsed tseremooniad, päikesetõusu ja lillede tseremoonia, vestlusringid indiaanlaste kultuurist ja traditsioonidest, unenäopüüdjate meisterdamine ja käsitööturg ning palju muud huvitavat.

Indiaanilaager 2013

Sel nädalavahetusel, 25.-28. juulil

Siguri talu, Juminda, Kuusalu vald, Harjumaa

Info ja registreerumine www.indiaanilaager.ee

Facebookis https://www.facebook.com/events/130504823799218/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles