Miks sai väike prints endale nimeks George Alexander Louis?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prints George Alexander Louis.
Prints George Alexander Louis. Foto: SCANPIX

Prints William ja hertsoginna Catherine teatasid eile, et kuningliku beebi nimeks saab George Alexander Louis.

Miks nad aga just sellise nime valisid?

George

Väikese printsi esimene nime, George, on kuningaperega tihedalt seotud olnud juba väga kaua aega. Näiteks oli kuningas George V 1917. aastal Windsorite koja loojaks ning just selle koja uusim liige prints ongi.

Kui prints tulevikus troonile astub, saab tema nimeks kuningas George VII.

George I tõusis troonile 1714. aastal. Saksamaal sündinud kuningale järgnesid mitu sama nime kandvat kuningat.

Viimane George, kes krooni kandis, oli praeguse kuninganna armastatud isa George VI. Kuigi tema esimene nimi oli Albert ning teda tunti kui Bertiet, valis ta oma valitsejanimeks oma neljanda nimi George. Seda selleks, et austada oma isa George V-ndat ning jätta mulje kuningakoja stabiilsusest pärast tema venna Edward VIII skandaalset troonist loobumist. George VI elust räägib ka mitu Oscarit võitnud film «Kuninga kõne».

Lisaks on George Suurbritannias oluline nimi ka sellepärast, et seda nime kannab Inglismaa kaitsepühak, kes on kuulus selle poolest, et ta kolmandal sajandil vihases võitluses draakoni seljatas! Pühaku pidupäev on 23. aprill, päev, mil sündis ka Inglismaa kuulsaim kirjanik William Shakespeare.

Vaatamata sellele, et nimi George on monarhiaga tihedalt seotud, on nimel tagasihoidlik päritolu. Nimi tuleneb kreeka nimest Georgios, mis tähendab «maa tööline» või «farmer».

Alexander

Printsi teine nimi Alexander on arvatavasti austusavaldus kuningannale, kirjutab Hello. Kuninganna täisnimi on Elizabeth Alexandra Mary. Kuninglikud kommentaatorid on märkinud ka seda, et see on üks Kate’i lemmikuid nimesid.

CNN vahendab aga, et Alexanderi tähendus on «meeste kaitsja» ning see on ladina vorm kreeka nimest Alexandros.

Maailma kuulsaim ja vägevaim Alexander oli Makedoonia kuningas Aleksander Suur (ingl Alexander the Great), kes valitses 356-323 e.m.a.

Nime Alexander kandis ka tunnustatud inglise poeet Alexander Pope (1688-1744).

Louis

Printsi viimane nimi Louis on ka tema isa viimaseks nimeks, kelle täisnimi on William Arthur Philip Louis.

Usutakse, et see nimi valiti ka selleks, et austada kuninganna abikaasa prints Philipi onu, kelleks on lord Louis Mountbatten. Lord Mountbatten oli prints Charlesi mentoriks. Ta tapeti 1979. aastal Iirimaal puhkusel olles IRA poolt.

See nimi on inglise ja prantsuse versioon saksakeelsest Ludwigist, mis tähendab tõlkes «kuulus sõdalane».

Kuigi ühegi Suurbritannia kuninga valitsejanimeks Louis olnud ei ole, on see nimi olnud läbi aegade väga populaarne Prantsusmaal, kus lausa 18 kuningat on seda nime kandnud. Kõige kuulsam neist on aastatel 1643-1715 valitsenud Louis XIV ehk Päikesekuningas.

Kuninglik paar tegi beebi nime avalikkusele teatavaks vaid mõned tunnid pärast seda kui kuninganna noort perekonda Kensingtoni palees külastas.

Ajalooliselt oleks valitsev monarh pidanud iga beebi nime heaks kiitma ning kuigi tänapäeval see enam ei kehti, teatasid William ja Kate printsi nime enne avalikuks tegemist siiski kuningannale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles