Uku Suviste: meie suvetuuri pealkiri pärineb Jaak Joala repertuaarist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti koolinoorte muusikaline lavastus «XX sajandi muusikaeksam – vinüülist mp3ni» Nokia Kontserdimajas 08.09.12
Uku Suviste
Eesti koolinoorte muusikaline lavastus «XX sajandi muusikaeksam – vinüülist mp3ni» Nokia Kontserdimajas 08.09.12 Uku Suviste Foto: Jelena Rudi

Vahel öeldakse naljatoonis, et ühele meeldib ema, teisele tütar. Kui rääkida lauljannast Luisa Värgist ja tema tütrest Miinast, siis muusik Uku Suvistele sümpatiseerivad loomingulise koostöö vaatevinklist mõlemad, sest koos nendega suvetuuritab ta mitmetes Eestimaa kaunites paikades. Kontserttuur on ühendanud kaks inimestele igavesest ajast igavesti olulist teemat – armastuse ja ilmad.

GoodNews uuris kuidas tekkis Ukul idee korraldada koos Luisa Värgiga kontserttuur «Armastuse ilmad» ja missugune on tema ettevalmistus selleks kultuurisündmuseks?

Uku: Selline pealkiri tekkis väga ootamatult, nagu paljud ideed. Selle nimega on ka üks Jaak Joala lugu, mida tuuril esitame. Mulle aga meeldis paralleel armastuse, emotsioonide ja tunnete ning vahelduvate ilmadega, mis võivad olla tormised, vaiksed, päikesepaistelised, märjad.

Kuivõrd selline kontserttuur eeldab, et teil on sarnanased arusaamad, tõekspidamised, püüdlused ja unistused?

Kindlasti eeldab, et on mingid samad arusaamad, muidu ehk läheksime laval riidu. Ma usun, et meie mõlema peamine eesmärk on kuulajas nende endi mälestustes ja unistustes neid «ilmasid» veidi üles keerutada ja pakkuda head muusikat. Inimesed on ikka erinevad ja mõningad erinevad nägemused pigem rikastavad üldpilti.

Kuidas laule kontserttuurile valisite, maksis siin Luisa ja Uku sõna võrdselt või oli märkimisväärsem roll hoopiski produtsendi arvamusel?

Sellise kontserdi puhul on väga tähtis, et lugudel oleks meie endi jaoks suur tähendus, seega koostasime kava ikka peamiselt meie Luisaga, loomulikult olime avatud kõikidele ideedele.

Kas publikul on põhjust kontsertidel ka kaasa laulda või on eelistatum kuulamine või saab mõne laulu saatel koguni tantsida?

Kaasa laulda saab kindlasti, sest suur osa lugusid on väga tuntud. Tantsimiseks ma pöörast tungi ei ennusta, kuna kontsert on akustiline ning eraldi rütmipilli me ei kasuta. Samas kui kellelgi kannatamatu emotsioon seda nõuab, siis leiame selleks kindlasti võimaluse.

Paljud lauljad ja pillimängijad on öelnud, et muusika kaudu saab maailma paremaks muuta. Kas teie esinemistes on püüdlused maailma paremaks teha? Kas laulu viisil ja sõnadel on võrdne tähendus?

Muusikal on väga suur võim meid ja meie mõtlemist muuta, kas paremaks või halvemaks, see sõltub juba muusikast, selle sõnumist ja loomulikult kuulajast. Mina olen püüdnud oma muusikasse panna sõnumi, mis midagi paremaks võiks muuta.

Laulu puhul sõnade ja viisi tähtsust võrrelda oleks justkui auto puhul ratast ja rooli. Vali kumba tahad, kui üks puudub, väga kohale ei jõua. Loomulikult on kuulajad erinevad ning eks see ole üks suur küsimus olnud juba läbi aegade, mida inimesed kõige enam loos tähtsustavad.

Usun, et igaüks kuulab või isegi analüüsib erinevaid asju. Ma arvan, et enamik ei analüüsi väga midagi ning pigem on loos mingi element, mis neid selle juures köidab, see saabki olema selle loo ja selle kuulaja puhul see kõige tähtsam.

Kuidas mõtestaksid lahti mõiste heategevus. Mõnigi kord on näiteks öeldud, et abivajajale tuleb  anda õng, mitte kala. Mida sellisest arusaamast arvate?

Ma olen õnge andmisega väga sama meelt, mõningal juhul ehk juhataks isegi kalapoodi.

Millele või kellele peaks olema heategevus kõige rohkem suunatud tänases Eestis?

Abivajajaid on väga palju, mina UNICEFi noortepatroonina seisan selle eest, et lapsed saaksid võimalikult palju vajalikku abi.

Millistes heategevusprojektides oled ise osalenud nii eraldi kui ka koos esinedes?

Olen peamiselt osalenud puuetega ja lastekodulaste, vanurite ja ka lemmikloomade ja vähihaigete toetamises. Loomulikult kui selleks võimalust ja aega on olnud, olen ka muudes projektides osalenud.

Kas sinu roll heategevuses piirdub esinemisega või on ka aega ja võimalust järgida ühe või teise heategevusliku projekti käekäiku?

Minu projekt «Võitmatu» on üks nendest, mille olen ise loonud ning loo esitamine on vaid väike osa sellest.

Kui palju  võivad kutselised artistid endale üldse heategevust lubada, arvestades seda, et esinemine on nendele töö?

See sõltub vaid artistist endast. Kuna ma usun, et artistid on tugevad ühiskonna mõjutajad ning seetõttu võivad palju kaasa aidata nende projektide õnnestumisele, siis oleks tore, kui artist seda võimaluste piires teeks. Üks artist ei saa kõikidele taolistele üritustele kahjuks jõuda ning ma usun, et ka sõnum oleks tugevam, kui artist teeks konkreetse valiku, kelle abistamisele ta rohkem keskendub.

Missuguseid tähelepanekuid oled teinud publiku kohta heategevuslikel kontsertidel. Kiirgab sealt pealtvaatajatest rohkem sõbralikkust ning südamlikkust?

Kahtlemata kiirgab positiivseid emotsioone, selles ongi taoliste ürituste mõte ning seetõttu on ka väga hea esineda.

Kas sinu arvates on olemas täiesti puhast ja siirast heategevust ja milles see avaldub?  Või on igas heategevuses ikka terake egoismi, või soovi enesereklaamiks?

Minu jaoks on siiras heategu see, mis on tehtud armastusest ning teolt ei oodata vastutasu. Siis on see tõeline. Ma pigem küsiksin, kui keegi on saanud palju vajalikku abi, ning abiandja on juhuslikult egoistlik enesereklaamija, kas pigem tunneksid kadedust või oleksid õnnelik selle üle, kes abi sai?.

Oled sa olnud ka ise mõnest heategevusest osasaaja?

Otseselt heategevusprojekti ei ole mulle küll tehtud, kuid abistajaid ja toetajaid on olnud väga palju ning seetõttu oskan hinnata inimeste siirast soovi aidata.

Missugused arusaamad headusest on Luisa tütrel Miinal ja kuidas on ta valmistunud kontsertideks?

Ta on nii väike, armas ja siiras, et temast kiirgabki ainult headust. Miina on juba ammu oma lugusid hakanud harjutama.

Kontsertide ajad:

17.07 kell 20 Mooste mõis

18.07 kell 20 Otepää kirik

19.07 kell 20 Kuremaa loss

21.07 kell 20 Urvaste kirik

23.07 kell 20 Haapsalu kuursaal

24.07 kell 20 Padise mõis

25.07 kell 20 Vihula mõis

26.07 kell 20 Olustvere mõis

27.07 kell 20 Tõrva kirik-kammersaal

28.07 kell 20 Pärnaõie taluhoov

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles