Kes või mis on Avandela?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Juba mõnda aega on  netiavarustes juttu tehtud Avandelast. Moeblogijatest tütarlastest, kes postitanud sinna ka lõbusaid moefotosid kordumatust stiilist ja omapärasest maitsest.

Kes või mis on Avandela?

Alli-Liis Vandel on 23-aastane noor tegutseja, kes peab peamiseks ja kõige tähtsamaks tegevusalaks Avandela arendamist.

Alli-Liis: Seda ei saa nimetada tööks, sest see on elustiil ja midagi, mis toimub kogu aeg ning mida ei saa panna pausile ega ootele jätta.

Anna: Minu nimi on Anna Vandel. Olen 21-aastane iseõppija. Küllaltki levinud nimi see Anna, kuid siiski võimsa ajaloolise taustaga. Minu õel jällegi on väga ainulaadne nimi - Alli-Liis. Superlahe minu arvates. Kusjuures Vandel tähendab elevandiluud.

Olen alati uskunud, et inimesed saavad oma nime, mis on just neile sobilik, olgu see siis laialdaselt levinud või ainuke maailmas. Nimi ei tee inimesest inimest, aga inimesel on omapärane võime teha nimest NIMI.

Tulen hetkest, mil avastasin oma sihi ja ehitan rada, mis viib suunda, kus võin lubada enesele sihi kaotamist. Just praegusel hetkel tegelen olevikus elamisega. Olen situatsioonis, kus miski pole kindel, elan iga päeva, tundes igat minutit ja sekundit. See on põnev, kuid emotsionaalselt väsitav + proovin iga päev oma uudishimu taasleida ja säilitada.

 Ma olen minu enda kujutlusvõime, ma olen minu enda mõtted, ma olen minu enda tunded, ma olen minu enda valikud, ma olen minu enda vabadus, loovus ja vastutus.

Alli-Liis: Samuti olen vahel ka koolilapse rollis ja praegu olen Tallinna Tehnikakõrgkooli nimekirjas, kus õpin rõivaste tehnilist disaini. Mulle meeldib mõelda, et oskan ise kunagi superkvaliteetselt õmmelda ja sealt ammutan palju teadmisi.

Anna: Tegelikult ma olen endas pettunud, et olen inimene ja see on see põhjus, miks ma elan oma elu lootuses, et suudan luua karakteri, kellest tulevased generatsioonid inspiratsiooni ammutada saaksid ja kelle loole nad toetuda võiksid ning öelda, et Tema oli vapper, mina olen ka!

Anna & Alli-Liis: Me loome karaktereid, et mitte kunagi kaduda unustusse. Me loome inspiratsiooni, motivatsiooni, vaprust, julgust, uudishimulikkust.

Mis on Avandela? Millise inimtüübi seljas näete enda loomingut?

Alli-Liis & Anna: Avandela on meie loodud bränd. Avandela on meie jaoks eluviis ning jutuvestja. Avandelas saavad kokku mood, disain, performance, popkultuur, fotograafia ning need on olulisteks komponentideks loomaks illusioone.

Avandela tahab äratada oma loominguga erinevaid emotsioone – uudishimulikkus, põnevus, toores ägedus, rõõmsameelsus, lapsemeelsus, nipsakus, hämming. Varjatud tähendustel on oma roll. Avandela jätkab evolutsiooni, kannustatuna revolutsioonist.

Anna: Kui mainida kõige ilmselgem, siis me leiame, et selleks on Generatsioon Y. Me loome Avandelat mõeldes alati tulevikule, kuid siiski austades minevikku. Avandela on loodud inimtüübile, kellel on uudishimulik ja särtsakas hoiak elule. Me loodame, et mida aeg edasi, seda rohkem muutub Avandela külgetõmbavamaks ja me soovime, et inimesed saaksid end meie loominguga samastada.

Kust olete ammutanud loominguks inspiratsiooni? Nii julgelt riietujaid on Eesti tänavapildis näha vähe?

Alli-Liis: Avandela ongi julge, omapärane ja värvikas. Inspiratsioon tuleb ise minu juurde, tihti ma ei teagi selle allikat. Aga inspiratsiooni tuleb ka multifilmidest, filmidest üldse, raamatutest, igapäevaelust ja inimestest. Alati tulevad uued ideed, kui Annaga arutada asju ja mõtteid, plaane ning loomingut.

Tegelikult on julgelt riietujaid päris palju. On erinevaid stiile ning nende esindajaid, ka mõni tumedasse riietunud metal-stiili esindaja võib olla väga julge. Mulle tundub, et praegu nimetatakse julgeks riietumiseks seda, kui kanda väga värvilisi asju, kuid tegelikult see ei nõua ju üldsegi julgust. On inimesi, kes armastavad värve ja on inimesi, kes neid ei armasta. See, kui mitte värve kanda, ei tee ju inimesi vähem julgeks.

Anna: Täpselt nii! Värvilised riided värvilises maailmas ei tohiks olla nii šokeeriv. Ma julgen alati panustada omaenda kujutlusvõimesse. Lahedad asjad ja lahedad inimesed inspireerivad. Minu enda arengu jaoks on olulist rolli mänginud Sydney-dandy-boys-culture.

Mida arvate eestlastest? Kas inimesed on muutunud riietuse suhtes julgemaks või ei?

Anna: Julgus riietumises tuleb julgusest ja enesekindlusest iseendas. Emotsioonidest enda sees ja kuidas me neid välja elame. Emotsioonidest, mida me peegeldada tahame. Riietuda, jäädes ehedaks, ausaks, lisades siiski piisake taotluslikku lapsikust, lustakust ja särtsakust.

Mida ma arvan eestlastest? Ma ei taha oma kaasmaalaste kohta otseselt midagi öelda. Ma ei lisa inimesi kategooriasse - eestlased ja teised maailmas elavad. Minu jaoks on inimene tema enda kujutlusvõime. Nagu ma juba eelnevalt tõdesin - julgus tuleb inimesest endast. Kõik muu tuleb iseenesest. Kes ütlevad, et ei tule, siis proovigu järgi.

Anna & Alli-Liis: Me samuti kardame mitmeid asju. Noil hetkeil sisendame endile: IF YOU CAN’T MAKE IT, FAKE IT!

Alli-Liis: Eestlased on imetoredad inimesed, kes on uudishimulikud ja kelle kohta võib minu arust öelda – vaga vesi, sügav põhi.

Anna: Eestis elab väga palju lahedaid inimesi. Nagu me isegi. Mis mind häirib on see, et inimesed riietavad end liiga noorelt tüübiks ''tõsiseltvõetav täiskasvanu'' või teine äärmus ''ma käin tööl, mul ei ole aega vaadata, mis ma selga panen, mind ei huvita mood''.

Jumala pärast, riided on meie igapäevased asjandused meie endi keha küljes. Kuidas me end ühiskonnas peegeldame, mängib suurt rolli tõesti. Eelarvamus tekib alati, isegi kui me ütleme, et oh, ma ei suhtu inimestesse eelarvamusega.

Alli-Liis: Mulle tundub, et inimesed muutuvad riietuse suhtes julgemaks igal pool. Ka Eestis ja see on suurepärane. Tänavapildis võib kohata vahel väga põnevaid inimesi. Mul on hea meel, et inimesed muutuvad rohkem avatumaks ja proovivad uusi asju. Mõnele inimesele võib olla julgustükk panna jalga värvilised sokidki ja see on samm, mida me ju tähele ei pane. Aga iseenda jaoks muutus ta sellega julgemaks.

Väga palju on ikkagi ka üldist massi, kes vaatavad kulme kergitades nende poole, kes julgevad eristuda.

Millele soovitaksite riietumisel rõhku panna?

Anna: Ma soovitaksin inimestel oma kujutlusvõimet rohkem stimuleerida. Väljanägemine on osa meie igaühe argipäevast. Ma leian, et mida vanemaks inimesed saavad, seda enam hakkavad nad oma kujutlusvõimet piirama ja taltsutama ning topivad selle kuskile puuri, mis on lukustatud tabadega: tohib, ei tohi, on lubatud, ei ole lubatud, ära tee, ole nii, mitte naa!

Meil kõigil on ainult üks elu elada ja see on just siin ja praegu. Meie ainsaks mõõdupuuks oleme me ise. Riided on ju me sõbrad peaaegu 24/7. Meil on võimalus iga päev mängida uut karakterit, kui me seda vaid soovime. Inimene on, kes ta ise usub end olevat. Inimene ei ole, kes teised ütlevad teda olevat.

Mina soovitan olla, kes me ise tahame olla. Ja riietuda just nii nagu me tahame, et kunagi vaadates tagasi piltidele öelda: "Oh, küll ma nägin ikka võimas välja!"

Alli-Liis: Inimesed peaksid rõhku panema sellele, et tunneksid end hästi riietes, mis neil seljas on. Miks peaks keegi panema selga midagi, mis talle tegelikult ei meeldi ja milles ta end hästi ei tunne.

Parem panna selga natukene pikem seelik kui nii lühike, et on vaja seda iga 10 minuti järel allapoole tõmmata, samal ajal pelglikult ringi vaadates, et ehk keegi ei märka, mida ma teen. Siis kui inimene on enesekindel oma riietes, paistab see ka välja ning enesekindlad inimesed on alati coolid.

Teie loomingust leidub väga tore kleit nimega „Kunstluulill“. Kust selline nimi ja mis materjali olete kasutanud kleidi loomisel?

Anna: Nimede mõtlemine on meie jaoks nagu metafooride loomine. Me Alliga hakkame erinevaid sõnu loopima ja siis mingid jäävad hõljuma ning moodustavad sõnakujundi, mis kõige rohkem iseloomustab teatud emotsiooni ja eset.

Alli-Liis: Kleidi tegemisel kasutasime materjali nimega dermatiin.

Kust on võimalik soetada Avandela loomingut?

Alli-Liis: Hetkel meil veel veebipoodi ei ole, kuid mõned õhupallikeed - Balloon necklace- ja kõrvarõngad -Springberries- on saadaval läbi Disainimaja veebikeskkonna - http://www.disainimaja.ee/shop/user_shop/AVANDELA

Loomulikult saab Avandela loomingut soetada võttes ühendust meiega meili teel.

Mida igapäevaselt riietudes tähtsaks peate?

Anna: Kõik oleneb, kuhu ma lähen. Tavaliselt ei ole riiete valimine üldse raske. Kindlad elemendid on Avandela Balloon necklace ja Springberry. Aja jooksul on välja kujunenud, et kõrvas kannan ainult ühte kõrvarõngast ja seda just paremas, täpselt samuti on tavaliselt ka Alliga. Kahte kõrvarõngast kandes tunnen, et midagi on valesti ning seetõttu jääb võitjaks vaid üks.

Kindel on ka mu uhuu sõjamaaling - roosa värv alumisel silmalaul + roosa huulepulk. Samuti on kujunenud, et kannan üsna pikalt sama peakatet, hetkel on selleks sinine nokkmüts.

Näitkes talvel ei saanud ma välja minna ilma vilditud kaelkirjaku mütsita. Niisiis, aksessuaarid olemas, peakate olemas, sõjamaaling olemas. Riided valib minu intuitsioon + emotsioon + tähtsad on ka minu jaoks mugavad jalanõud, sest mulle meeldib jalutada.

Rõhk on sellel, et püüan alati olla minu parim mina vähemalt visuaalselt. Isegi, kui tunne on kehv, siis Balloon necklace annab mulle jõudu, sest oleme koos palju emotsioone läbi elanud. Street is my runway and it will always be that way.

Kui ma olen väljas inimeste keskel, siis ma tunnen end elavana. Tänav elustab minu ja Avandela loomingu karakteri. Mitte et mulle ei meeldiks üksindus, ma jumaldan üksindust ja omaenda mõttemaailmas olesklemist, aga oma kujutlusvõime sihipärase rakendamise ja emotsiooni jaoks, mida ma väljendada tahan, pean viibima inimeste keskel, so I must be, the best me, I can be.

Alli-Liis: Igapäevaselt riietudes mul ei ole kindlaid asju nagu Annal on nt roosa meik. Iga päev algab uue puhta lehena, kuhu lisan enda jaoks sobivad aksessuaarid – meik, riided, ehted jms.

Loomulikult mulle meeldib kanda Avandela loomingut ja kui juhuslikult pole midagi sobivat selga panna ja tähtis sündmus lähedal, siis õnneks on õmblusmasin olemas ning kangaidki ootamas.  Midagi saab ikka kokku õmmeldud.

Siiski, üks minu lemmikuid asju on punane huulepulk. Kandes seda, tunnen ma end kuidagi eriliselt.

Tegelikult on mul ka üks sõrmus, mida kannan peaaegu iga päev – nimelt vanast võtmest tehtud sõrmus. Ei mäleta kahjuks, millise Soome ehtelooja looming see on.

Aga otsused mida selga panna, teen ikkagi hommikul. See oleneb ka sellest, kuhu olen minemas ja missugused tegemised päeval on.

Alli-Liis & Anna: Nagu ütles Jukka Duudsonitest: «Ole Sina ise ja sellest piisab!» The Dudesons – Jukka, Jarppi, Jarno, HP - on meie ühed lemmikumad eeskujud.

Anna: Two thumbs up!

Vaata moegaleriid Alli-Liisi ja Anna loomingust!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles