Speedest Dunlop Nightrace tähistab suurejoonelist 10. sünnipäeva

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljar Mäesepp
Viljar Mäesepp Foto: Harri Vaher

Juuli viimasel laupäeval läheb Pärnu lennuväljal tuliseks võistluseks Eesti ja lähiriikide Läti, Leedu ja Soome parimate kiirendusvõistlejate vahel, nende seas kõige võimsate autode ehk outlaw-klassi rekordite omanikud. Öövõistlus on pühendatud Speedest Dunlop Nightrace’i 10. sünnipäevale.

27. juulil toimuval Eesti kiirenduse meistrivõistluste III etapp Speedest Dunlop Nightrace’i finaalsõidud toimuvad ööpimeduses.

«Kümme aastat tagasi tekkis tol ajal täiesti pöörasena tundunud idee teha midagi teistmoodi. Tavapäraste päevasel ajal toimunud kiirendusvõistluste kõrval sündis öövõistlus, mis peetakse ööpimeduses prožektorite valguses,» ütles võistluste peakorraldaja Aivo Halanurm. Erakordse miljöö kõrval on see suurepärane võimalus ka uuteks rekorditeks, sest päikese kuumaks köetud rada ning õhtuselt jahe õhk loovad selleks ideaalsed tingimused. Just nii sündis mullusel öövõistlusel mõned minutid pärast südaööd uus Eesti rekord veerandmiilisel distantsil, mille autoriks oli Veljo Einberg. Uus aeg oli 8,151 sekundit, mis püsib rekordina tänaseni. Seejuures oli tema lõppkiirus 273 km/h samuti lähedal Eesti rekordile.

Rekordisadu on öövõistlustel osalejaid kostitanud varemgi. Siiani kehtivad osa varasematel aastatel sõidetud rahvuslikud rekordid mootorrataste ja autode klassides. Lisaks Einbergi mullu püstitatud Outlaw-klassi rekordile on tänaseni üle löömata mootorrataste kiirendusrekordid – 2010. aastal Georg Leonovi püstitatud F-klassi rekord 9,08 sekundit ja E-klassis Kristjan Beljaevi sõidetud rekord 9,664 sekundit. «Iga võistleja tahab püstitada uut rekordit. Kui heita pilk kehtivate rekordite tabelile, siis jääb silma, et ülejäänud kolme autode võistlusklasside parimad ajad pärinevad aastaist 2008 ja 2009. On aeg need rekordid üle lüüa,» lisas Halanurm.

Autode ja mootorrataste kiirendusvõistluse kõrval leiab Pärnu lennuväljal aset ka tuunitud autode, kaherattaliste ja Ameerika sõidukite näitus-show, ECCtuning show ning SPL helitehnikavõistlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles