Iisraelist leiti Vana-Egiptuse vaaraole pühendatud sfinksi jäänus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia arheoloog Joshua Talbot näitamas leidu
Austraalia arheoloog Joshua Talbot näitamas leidu Foto: SCANPIX

Grupp arheolooge leidis Iisraelist Vana-Egiptuse sfinksi jäänuse.

Arheoloogide sõnul oli tegemist kujuga, mis kujutas Egiptuse valitsejat Menkaurat (Mükerinos), kes valitses umbes 2500 eKr, edastab AFP.

See vaarao oli ka üks Giza püramiidide rajajatest.

Põhja-Iisraelist Tel Hazorist leitud sfinksi käpad on uurijate sõnul erakordsed mitmel põhjusel.

«See on esimene Vana-Egiptuse kuju, mis on leitud Levantist, tänapäeva Iisraeli, Liibanoni ja Süüria aladelt. Samas on see ainus sfinks, mis on pühendatud sellele vaaraole. Isegi Egiptusest ei ole leitud Menkaurale pühendatud sfinksi,» sõnas Heebrea ülikooli teadlane Amnon Ben-Tor.

Arheoloogid leidsid vaid kuju esikäppade osa, mis on 50-sentimeetrine. Selle põhjalt järeldati, et kuju kogupikkus oli 150 sentimeetrit ning kõrgus 50 sentimeetrit.

Uurijate arvates ei jõudnud see kuju Iisraeli nimetatud vaarao valitsusajal. Samas on mõistatus, kuidas see Levanti jõudis.

Ühe variandina pakuti välja, et nimetatud kuju võtsid endale rändrahvas kananiidid, kes vallutasid 17. – 16. sajandil eKr Alam-Egiptuse.

«Vana-Egiptuse allikad kajastavad, et need välisvallutajad lõhkusid kohalikke templeid. Nende poolt kaasa võetu seas võis olla ka see kuju,» selgitas ekspert.

Ben-Tori arvates võis see sfinksikuju jõuda Iisraeli Tel Hazori mõne hilisema Egiptuse valitseja poolt saadetud kingitusena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles