USA kohus: jooga ei ole religioon

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kohus: jooga ei ole religioon
USA kohus: jooga ei ole religioon Foto: SCANPIX

USAs Californias langetas kohus otsuse, et koolides antavad joogatunnid ei ole idamaiste religioonide propageerimine.

Õpilaste vanemad läksid kohtusse, kuna nende sõnul tehakse joogaga nende lastele religioosset ajupesu ning see on USA põhiseadusega vastuolus, edastab Reuters.

Kohtunik John Meyeri sõnul on jooga juurde hindu filosoofias ja religioonis, kuid nüüdisaegne jooga on eelkõige tervise eest hoolitsemise vahend ning kultuurifenomen.

Lisaks on San Diego lähedal Encinitas asuvates koolides loodud joogast oma versioon, mis ei ole religioosne ning on ashtanga joogast erinev.

Koolide juhid on kohtu otsusega rahul, kuid vanemad mitte. Nad lubasid asja kõrgemasse kohtusse edasi kaevata.

«Kuna joogas on religioosseid aspekte, siis ei sobi see koolitundides õpetamiseks. Selles leidub ka kristluse vastast ning idamaade religiooni propagandat,» lausus vanemate esindajad Stephen ja Jennifer Sedlock.

Encinitas asuvates üheksas koolis alustati joogaprogrammiga 2011. aastal. Joogas osalevatest 5500 õpilasest loobusid oma vanemate nõudmisel joogast 40 – 45 õpilast.

Sedlockite sõnul kasutati joogatundides palju idamaiseid asju nagu näiteks tervitust Namaste ning joogapoose, mis tähistavad hindu jumalusi. Lisaks sanskriti keelseid tekste.

2012/ 2013 õppeaasta alguses eemaldati sanskriti keelsed tekstid ning joogapoosid nimetati ümber. Lootose poosile anti näiteks nimeks Criss Cross Apple Sauce.

Need ümberkorraldused aga ikka ei rahuldanud osasid vanemaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles