Fotod lahendavad naislendur Amelia Earharti kadumismüsteeriumi?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amelia Earhart
Amelia Earhart Foto: SCANPIX

Uus-Meremaa muuseumi arhiivist leiti vanad fotod, mis võivad aidata lahendada USA naislenduri Amelia Earharti kadumismüsteeriumit.

Uus-Meremaa õhujõudude muuseumi esindaja Matthew O´Sullivan leidis Erahartiga seostatavad fotod selle kuu alguses, edastab ABC News.

 O´Sullivan võttis kontakti Earharti saatuse jälile püüad jõudva organisatsiooni Tighar juhi Richard Gillespiega.

 «Matt saatis mulle e-kirja, milles teatas arhiivist leitud kasti, millel ei olnud etiketti. Arhiiviandmete põhjal oli selles fotosid tundmatult saarelt,» teatas Gillespie.

 Gillespie andmetel oli kastis paber, millel seisis «Gardner Island».

Gardneri saar on paljude uurijate arvates see paik, kus Earhart oli enne kadunuks jäämist. Tema, ta kaaspiloot Fred Noonan ja nende lennuk kadusid Vaikse ookeani kohal lennates 2. juulil 1937. aastal.

 Nüüdisajal kannab see saar nime Nikumaroro. See asub Kiribati saareriigis Austraalia ja Hawaii vahel.

 O´Sullivan võrdles leitud fotosid Google Earth abil nüüdisaja fotodega, tegemaks kindlaks, kas on sama saar.

 Piltidel on daatum 1.detsember 1936, mis on 16 kuud pärast Earharti kadumist.

Need fotod lasid Uus-Meremaa võimud teha Vaikse ookeani lennukoridoridest ja saartest. Gillespiel oli juba varasemast kaks fotot nimetatud 1938. aasta uuringust. Ta oli juba varem uurinud, kas neid fotosid võib veel olla.

 Arhiivist leiti veel 43 sellist fotot. Gillespie sõnul pakuvad talle erilist huvi saarest tehtud fotodel olevad jalajäljed.

 «See saar oli asustamata ja Uus-Meremaa lendurid külastasid seda 1938. aastal. Kuid samas olid seal ees inimjalajäljed, kes kuuluvad isikutele, kes olid seal varem,» selgitas Gillespie.

 Oletatakse, et need võisid olla Amelia Earhart ja ta kaaspiloot Fred Noonan.

Gillespie ja ta kolleegid lendavad lähiajal Uus-Meremaale, et leitud fotodega tutvuda.

Amelia Mary Earhart (sündis 24. juulil 1897) oli USA lennunduspioneere ja naisõiguslane. Ta jäi ümbermaailma lennul 2. juulil 1937 Vaikse ookeani kohal kadunuks ning tunnistati surnuks 5. jaanuaril 1939.

Seni püütakse Earharti kadumismüsteeriumit lahendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles