Vanavanemate hoole all olevad lapsed on suurema tõenäosusega ülekaalulised

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanavanemate hoole all olevad lapsed on suurema tõenäosusega ülekaalulised
Vanavanemate hoole all olevad lapsed on suurema tõenäosusega ülekaalulised Foto: SCANPIX

Vanavanematega palju aega koos olevatel lastel on suurem tõenäosus kehakaalu tõusuks.

Uuring näitas, et sellistel lastel on viiendiku võrra suurem kehakaal, edastab Daily Mail.

 Ekspertide sõnul ei ole vanavanemad suutelised lastelastega nii palju mängima ning selle tõttu asendavad nad mängud kommide, kookide ja muu magusaga.

Soome teadlased uurisid 9000 perekonda üle kahe aasta. Peredes oli vähemalt üks laps, kelle vanus jäi üheksa kuu ja kolme eluaasta vahele.

Teadlased võrdlesid laste kehakaalu, lastehoidmise tavasid ja perekonna eluviisi. 

 Leiti, et peamiselt vanavanemate hoole all kasvanud lastel 22 protsendi võrra suurem kehakaal, kui neil lastel, kelle järgi vaatasid peresõbrad või naabrid.

 Helsingi ülikooli teadlase Antti Tanskaneni sõnul aitavad vanavanemad alateadlikult lastelaste ellujäämisele kaasa, andes neile rohkem süüa.

 Tegemist on väga vana instinktiga, mis ei ole kadunud ka nüüdisajal. Samas aga kasvatab toidu ja magusa liigtarbimine laste kehakaalu.

 «Uuring paljastas, et lapsed, kes olid üheksa kuu kuni kolmanda eluaasta vahel peamiselt vanavanemate, eriti vanaema hoole all, olid suurema tõenäosusega ülekaalulised, kui need lapsed, keda peamiselt kasvatasid vanemad,» lausus Tanskanen.

 Ta selgitas, et varasematel ajalooperioodidel andsid vanaemad lastelastele lisasööki, aidates sellega lastel ellu jääda ning kahandades laste suremust.

 Nüüdisühiskonnas ei ole selline lisatoidu andmine enam vajalik, kuid instinkt on säilinud.

 Uuringust paljastus, et 22,9 protsenti lastest, keda hooldasid peamiselt vanemad, 22,9 protsenti olid ülekaalulised. Peamiselt vanavanemate hoole all kasvanud lastest oli ülekaalulisi 26,2 protsenti.

 Psühholoog Aric Sigmani sõnul ei pruugi vanavanemad olla teadlikud kui suur on toidu kalorsus.

 Ta rõhutas, et nüüdisajal luuakse perekonnad hiljem ning vanavanemad on eakamad kui varasemates põlvkondades.

 «Erinevatel põlvkondadele on toidust ja söömisest erinevad arusaamad. Samuti sellest, mis on lastele kasulik aj mis mitte. Nüüdsed vanavanemad on varasemate põlvkondades vanavanematest vanemad ning neil on vähem energiat lastelastega olemiseks. Seda kompenseeritakse toidu abil,» selgitas Sigman.

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles