Muuseumikülastajad saavad virtuaalselt muumiat uurida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stockolmi muuseumi külastajad saavad järgmisest aastast 3D abil muumia digitaalselt kanga seest lahti kerida ning teda uurida
Stockolmi muuseumi külastajad saavad järgmisest aastast 3D abil muumia digitaalselt kanga seest lahti kerida ning teda uurida Foto: SCANPIX

Rootsis asuva muuseumi külastajad saavad järgmisest aastast 3D abil muumia digitaalselt kanga seest lahti kerida ning teda uurida.

Stockholmi Medelshavsmuseet lasi oma muumiakollektsioonist tehtud pildid digitaliseerida, edastab BBC.

Fotode ja röntgenskaneeringu abil loodi 3D mudelid.

Permanentne 3D muumianäitus avatakse 2014. aasta kevadel.

Muuseumi kuraatorite sõnul aitab selline lähenemine paremini mõista elu Vana-Egiptuses.

Medelshavsmuseet võimaldab uurida muumiaid samal viisil nagu arheoloogid uurivad uusi leide.

«Me käivitame uue interaktiivse näituse, võimaldades teiste muuseumite esindajatel ja külastajatel tutvuda meie kollektsiooniga uue nurga alt,» selgitas Rootsi 3D instituudi esindaja Thomas Rydell.

Muuseumi külastajatel on võimalus uurida nii sarkofaagile hieroglüüfide tegemist kui ka muumia linast välja kerimist. Ka saab ülevaate mumifitseeritud isiku soo, vanuse ja elu kohta.

Vana-Egiptuses arvati, et mumifitseerimine aitab hingel jõuda teispoolsusesse, kuna teekonnal ohustavad hinge deemonid.

Hinged võtab allilmas vastu jumal Osiris. Kui jumal hinge vastu võtab, siis hing ja mumifitseeritud keha ühinevad ning isik saab elada paradiisis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles