USAs koomasse langenud mees ärkas üles Poolas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USAs koomasse langenud mees ärkas üles Poolas
USAs koomasse langenud mees ärkas üles Poolas Foto: SCANPIX

Poola päritolu 69-aastane Wladyslaw Haniszewski elas USAs 30 aastat.

Siis aga New Jerseys elanud mees haigestus ja langes koomasse ning ärkas lõpuks üles oma sünnimaal Poolas, edastab Yahoo News.

Haniszewski on üks neist, kes on langenud USA ravikindlustuseta patsientidesse negatiivse suhtumise ohvriks ehk haigla ei tahtnud tema peale ressursse kulutada.

«Kujutage ette, et inimesesse suhtutakse nagu kotitäide kartulitesse,» sõnas USAs resideeruv Poola konsul Ewa Junczyk-Ziomecka.

Konsuli sõnul panid USA võimud koomas mehe tšarterlennule. Ta ei saanud teada, et ta saadetakse tagasi Poolasse, kus ta ei olnud aastakümneid elanud.

Haniszewski sõbra sõnul tekkisid mehel USAs probleemid kui ta majanduslanguse tõttu kaotas töö ja elukoha. Ta elas kodutute varjupaigas.

New Brunswickis asuva Robert Wood Johnsoni ülikooli haigla põhjendas Haniszewski välja saatmise tagamaid ning kinnitas, et patsiendile oli sellest juba varem teatatud.

Poola konsuli sõnul oli mees Poola haiglasse jõudes ikka koomas ning ei olnud haigla personaliga võimeline suhtlema. Samuti ei saanud USA meditsiinitöötajad teda ees ootavast teavitada.

Samuti on mees oma kahest Poolas elavast tütrest võõrdunud.

USAs on majandusraskuste tingimustes hakatud kasutama patsientide sunniviisilist sünniriiki tagasi saatmist.

Uudisteagentuuri Associated Press andmetel on USA võimud saatnud viimase kuue aasta jooksul 800 haiglas olnud isikut ilma nende nõusolekuta päritoluriiki tagasi. Selliselt väljasaadetute arv võib olla märgatavalt suurem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles