Pildid: Mehhikost leiti maiade seniavastamata linn

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Arheoloogid avastasid Mehhiko džunglist seniavastamata suure maiade linna.

Linn asub Kagu-Mehhikos Campeche piirkonnas, kust on varem leitud mitmeid maiade elupaiku, kaasa arvatud kuulus linn Calakmul, edastab foxnews.com.

Calakmul kuulub UNESCO maailmapärandi hulka.

Chactuni väljakaevamispaigast leitud linn laiub 54 aakril. Arheoloogide sõnul oli see maiade üks tähtsamaid linnu 600 – 900 pKr.

«Tegemist oli ühe suurema linnaga, mille suurus ja ehitised on võrreldavad selliste linnade omadega nagu Becan, Nadzcaan ja El Palmar,» sõnas Sloveenia arheoloog ja ekspeditsioonijuht Ivan Šprajc.

Šprajc ja ta mehhiklastest kolleegid tegid Chactunis kindlaks kolm linnakompleksi, milles on püramiidid, pallimänguväljakud, monumendid, väljakud, altarid ja majad.

Paigast leiti ka kivisteel, millel on valitseja nimi ja daatum. Sellel seisab kuningas K´inich B´ahlam ´i nimi ja daatum 751 pKr. Valitseja võis lasta selle püstitada endale.

Mehhiko arheoloogi Octavio Esparza sõnul kasutati linnas olevate monumentide ja altarite ehituskive mõnede teiste ehitiste püstitamiseks.

Maiade tsivilisatsioon domineeris Mesoameerikas sadu aastaid. Tsivilisatsiooni kõrgaeg oli 250 – 900 pKr.

Sloveenia arheoloog Šprajc on maailmas tuntud Mesoameerika arheoloog ning on töötanud Mehhikos Campeche regioonis palju aastaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles