Poolast Sobibori koonduslaagrist leiti põgenemistunnel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väljakaevamised Poolas Sobiboris asunud koonduslaagri alal
Väljakaevamised Poolas Sobiboris asunud koonduslaagri alal Foto: SCANPIX

Arheoloogid leidsid Poolast Sobiborist kunagise koonduslaagri alalt vangide poolt rajatud põgenemistunneli.

Arheoloogide sõnul oli tegemist tunneliga, mis asus viie meetri sügavusel ning oli kümme meetrit pikk, edastab Discovery News.

Tunnel ulatus koonduslaagrit ümbritsenud okastraadiga alalt välja.

«Tegime väljakaevamisi barakkide kunagises asupaigas, kui avastasime tunneli jäljed. Tegemist oli sama laia tunneliga, kui on inimese pikkus. Oleme 99 protsendiliselt veendunud, et tegemist on põgenemistunneliga,» sõnas arheoloog Wojciech Mazurek.

Ida-Poola Sobiboris koonduslaager oli kasutuses 1942 – 1943. Kinnitamata andmetel ulatub seal tapetute arv 167 000 – 250 000 inimeseni.

Enamik tapetutest olid juudid, kes hävitati kohe pärast seda kui nad sinna jõudsid. Osa vange jäeti siiski ellu ning need pidid oma kaaslasi gaasikambrites tapma ning inimjäänuseid koristama.

Arheoloogidele ei ole teada, kas tunnelit tegelikult kasutati. Sibiboris toimus 1943. aasta oktoobris vangide ülestõus. 600 vangi mässasid ja nad tapsid tosin valvurit.

Põgenes umbes 300 vangi, kellest enamik tabati ja hukati. Umbes 50 vangi pääses eluga.

Pärast ülestõusu hävitasid natsid selle koonduslaagri ning peitsid jäljed. Arheoloogide sõnul see asjaolu raskendab väljakaevamisi.

«Ala, kus väljakaevamised toimuvad, on pärast Teist maailmasõda mitmeid kordi hävitatud. Seal on segu inimjäänustest, põletatud inimeste tuhast, metalli ja muid jäänuseid,» teatasid arheoloogid.

Sobiboris on väljakaevamisi tehtud üle kümne aasta. Aastaate jooksul on leitud krematoorium, inimjäänuseid, mitmesuguseid esemeid, ehteid ning isegi üks Miki-Hiirega märk, mis võis kuuluda lapsele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles